O.P. Anderson släpper en akvavit som lagrats 18 år på whiskyfat

O.P. Anderson 18 Years Old

Det är med ett stort tålamod som Aquavit Master Blender Jonas Odland på O.P. Anderson Distillery har väntat på rätt tillfälle att tappa upp whiskyfaten med O.P. Anderson som har lagrats sedan millennieskiftet. Den 2 augusti släpps produkten, som har mer gemensamt med whisky och konjak än akvavit, i en mycket limiterad upplaga.

I vanliga fall lagras O.P. Andersons akvavit sex månader. Men när Aquavit Master Blender Jonas Odland år 2000 kom över hela 63 fat, som skulle kasseras av dåtidens Vin & Sprit, fick han en idé om att lagra akvaviten under längre tid och utforska hur den utvecklar sig över tid. Under åren har flera av faten tappats upp på flaska och släppts, och nu efter 18 års lagring tappas två av de kvarvarande tio faten upp. Aldrig tidigare har en akvavit lagrats så lång tid. 

– O.P. Anderson 18 Years Old, eller 18-åringen som vi kallar den här på destilleriet, representerar ett av de två ben vi jobbar med när det kommer till produktutveckling. Med 18-åringen har vi tiden som verktyg, vi pysslar om faten och väntar ut rätt tillfälle för att tappa upp produkten. Det andra benet handlar mer om att vi jobbar med tillsättning av smaker genom kryddning, berättar Jonas Odland.

– Den här produkten skiljer sig mycket från en vanlig akvavit och blir mer som en whisky eller konjak. Lagringen adderar mycket komplexitet och den traditionella kryddningen kliver tillbaka något under så lång tids lagring. I stället framträder smaker från ekfaten och den sprit som legat på faten tidigare, fortsätter Jonas.

O.P. Anderson 18 Years Old, släpps i en begränsad upplaga om 1396 numrerade flaskor i en exklusiv förpackning. Mest framträdande är smaken av vanilj, kola och ek som ekfaten tillför. Men man finner även smak av whisky, liksom toner av äpplen och päron. 

Smakmässigt passar O.P. Anderson 18 Years Old bra tillsammans med lagrade ostar, såsom en västerbotten eller manchego samt feta och rökta charkprodukter såsom korv. 

– Men allra bäst är den nog ändå för sig själv, med en skvätt vatten i, tillsammans med en chokladbit. Det är en produkt som ska avnjutas långsamt, gärna i en whiskykupa där man verkligen kan känna doften när man dricker den, avslutar Jonas.

O.P. Anderson 18 Years Old är ekologisk och kommer i en flaska om 500 ml samt i en exklusiv presentförpackning. Produkten med artikelnummer 40555-02 släpps på utvalda Systembolag den 2 augusti och kostar 799 kronor. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *