Odalisk – En naken sanning

odalisk
Detta är en gästartikel från bloggen Konstspegel.

Den mystiska Levanten, Orienten bestod av  länder liggande runt östra Medelhavet och väckte alltid ett stort intresse hos Européerna. Detta kultur hade många unika traditioner. En helt chockerande var harems institution och odalisker. Vilken roll hade de i haremens liv?

Ordet odalisk förekommer från turkiska språket “odalyk” och innebär kammarinna. Enkelt sagt var odalisk en kvinnlig slavinna i sultanens harem som betjänade någon av haremsdamer. Hennes uppgift var att sjunga, dansa och underhålla sultan med musik. Haremslivet var aldrig tillgänglig för Européerna och kanske därför konstnärer försökte skildra fantasifulla avbildningar.

Under 1800-talet blev odalisker drömfigurer i den europeiska konstnärliga rörelsen, känd som orientalism, och presenterades i många sensuella målningar.  Dags att presentera några kända tavlor!

Den stora odalisken målning J.A.D Ingres
J.A.D Ingres ”Den stora odalisken”(1814), oil on canvas, 91 x 162 cm, Louvre. Wikimedia Commons.

Allt började med en framgångsrik fransk målare Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867). Han fick en stor uppmärksamhet av familjens Bonaparte och deras porträtter blev hans första inkomstkällan. Karolina Murat, drottningen av Neapel beställde en oljemålning till sina privata rum. Ingres inspirerades av Tizianos “Venus”, men han valde inte mytologisk figur. Odalisk är bosatt i haremet, hon är naken, bär endast turbanen och smycken. 

Förtjusande är att Ingres har aldrig besökt något av Orientens land, och i sina tavlor skapade han i själva verket bara en fantiserad bild, en vision av harem.

odalisk slavinna J.A.D Ingres
J.A.D Ingres ”Odalisk med slavinna” (1839), 72 x 100 cm, Fogg Art Museum, Cambridge. Wikimedia Commons.

Den imaginära haremscen komponerades i Rom, där konstnären bodde mellan 1835 till 1841. Odalisken lutar sig och lyssnar på en tjänarinnas musik. Ingres arbetade över tavlan med stor omsorg och tog några av sina studenter som assistenter.

odalisk slavinna målning J.A.D Ingres
En annan version placerad i trädgården (1842), 76 x 105 cm, Walter Art Museum. Wikimedia Commons

Han gjorde en andra version 1842 och ersattes bakgrundsväggen, som såg ut som ett slutet rum, med en vacker trädgård målad av eleven- Paul Flandrin.

Scenen som kunde hända i harems ljuvliga badet avbildade Ingres när han var 82-år gammal.

 “Det turkiska badet” (1863) är en av mestkända verk från Louvren-museet. Han har inte ”använt” poserade modeller utan upprepade ett antal figurer och motiv från sina tidigare målningar.

J.A.D Ingres “Det turkiska badet” (1863), diameter 108 cm, Louvren. Wikimedia Commons.

Odalisker i skulptur

James Pradier (1790-1852) en fransk skulptör utförde sin odalisk i marmor på ett väldigt behagligt sätt.

odalisk skulptur James Pradier
Odalisk” (1841) H:105, L:94 befinner sig i Museum of Fine Arts i Lyon. Bild: CC BY-SA 3.0, Länk

Pradier släppte ofta bronser på marknaden för att testa allmänhetens intresse innan han skapade den större marmorversionen. Denna typ av ämne var sällan skulpterad.

Vi kan beundra en ung naken kvinna sittande på marken medan hennes kläder gled och ligger under henne. Turban indikerar att hon är från harem.  Odalisk skulptur bjuder åskådaren att gå runt henne för att upptäcka och beundra hennes kropps oförskämda skönhet.

James Pradier skulptur
Klocka (1845) patinerad bronsstaty och Carrara-marmor har nått pris på 14.000 £(anticstore.com)

Odalisker i den svenska konsten

Georg Pauli (1855-1935) varen svensk målare och författare som företog olika resor genom Europa till Nordafrika. Sina inspirationer överförde till duken. “Romerskt bad” är en förtjusande tavlan och återspeglar tidens intresse för erotik, samt ett historiskt miljö. Målningen såldes på Bukowskis Vårauktion 2013 för 980.000 sek.

odalisk målning bukowskis
”Romerskt bad eller Odalisk” (1881),oil on canvas, 64 x 120 cm, Bild: Bukowskis.

Dags att avslöja odalisker mysterium. De hörde till det mäktiga sultanernas harem. Många konstnärer föreställde odalisker som vackra, exotiska, lydiga kvinnor. Vilken var verkligheten, är det svårt att komma fram…

Till tusentals kvinnor var harem ett ställe vart deras liv har varit i härskarens händer. Det hade ingenting med ett vackert konst att göra, faktiskt…

Läs mer om odalisker och fördjupa dig i konstens underbara värld hos Konstspegel.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *