Odla din egen mat och gör en insats för din hälsa

odla din egen mat

Att odla sin egen mat har blivit allt mer populärt såväl bland kvinnor som män. Omtalade dokumentärer som The Game Changers och What the Health på Netflix har ökat medvetenheten även bland män att satsa på växtbaserad kost snarare än animalisk. 

Då även miljöfrågor blivit viktigare bland många, märks ett allt större intresse för vad man stoppar i sig.

Detta är också betydligt enklare än förr att köpa frön på nätet och odla egna grönsaker. En av de mest kända inom svensk fröhandel är Impecta, som funnits med ända sedan år 1975. Här finns frösorter som passar vårt nordiska klimat och varje år presenterar de en katalog som innehåller ungefär 2000 olika produkter.

Den ändrade attityden bland män

Vi har en historia av att se köttätande som något manligt. En riktigt man behöver kött för att kunna bygga muskler och orka med ett tungt kroppsarbete. Samtidigt har vi i hela vårt uppväxt fått höra att växtbaserad kost, som grönsaker och frukt inte innehåller tillräckligt mycket protein och byggämnen för att uppfylla kraven på en mångsidig kost.

Här har såklart matindustrin med all reklam haft en avgörande inverkan på hur man i samhället ser på vad som är manligt och inte. Olika dieter som kommer i tid och otid har även de bidragit till att påverka vad vi äter.

Nu har det dock börjat märkas en attitydförändring bland män där allt fler övergår till växtbaserad kost. Som det konstaterades i dokumentären The Game Changers var gladiatorerna i det Romerska Imperiet i huvudsak växtätare. Utifrån analyser av benfragment från dessa har det konstaterats att de hade en imponerande bentäthet, något som tyder på att de var otroligt starka och vältränade.

Att även flera mycket framgångsrika atleter i nutid helt gått över till växtbaserad kost har gjort att intresset ökat bland män att helt lämna bort kött och annan animalisk kost som vi tagit som en självklarhet i det västerländska samhället. Att flertalet av de elitidrottare som äter växtbaserad kost även är kraftidrottare har avsevärt inverkat på vår attityd gentemot vad vi äter.

De goda resultat som den växtbaserade kosten haft på den mänskliga prestationsförmågan och hälsan har ökat intresset bland män att helt ändra sina kostvanor.

Vilken mat kan du odla själv

Självklart kan du köpa det mesta i butiken, men det är också intressant att konstatera att det går att odla det mesta själv om man satsar på en växtbaserad kost. Förutom att du gör en insats för din egen hälsa, är detta också miljövänligt och bidrar till att rädda gamla fina svenska frösorter som riskerar att dö ut.

Bönor och ärter är något av det mest proteinrika och hälsosamma du kan äta. Det behövs heller ingen gigantisk odlingareal för att odla dessa grödor. Chili och paprika är grödor som på ett naturligt sätt bidrar till fettförbränning i och med att de ökar ämnesomsättningen.

Rödbetor renar ditt blod och har tack vare sin höga nitrathalt en positiv effekt på din ork. Något att känna till för alla konditionsidrottare. Spenat är en av de nyttigaste bladväxterna som på ett naturligt sätt bidrar till att öka järnhalten i kroppen och gör så att vi orkar mer. Det var inte utan orsak Karl-Alfred satsade på spenat.

Detta är bara några exempel på nyttiga grönsaker du kan odla själv. Det finns ett brett spektrum av färgrika och nyttiga grönsaker som har olika positiva hälsoeffekter. Morötter, tomater, sallad, blomkål och broccoli är ytterligare några populära och väldigt nyttiga grönsaker i de svenska hemmen.

Sammanfattning – satsa på din hälsa

Det finns mycket vi män kan göra för att främja vår hälsa. En av de viktigaste delarna här är vad vi väljer att äta. Det gäller att lämna det förlegade synsättet gällande vad som är manligt att äta och satsa mer på växtbaserad kost. Du kommer att märka effekterna snabbt på vad det gör för orken och ditt välmående.

Att odla sin egen mat och sina egna grönsaker är både en miljöhandling och en satsning på sig själv. Ta tag i ditt liv även på detta område – du kommer inte att ångra dig!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *