Intresset för att odla tobak till eget snus större än någonsin

odla ditt eget snus
Per Englund, författare till Eget snus: tobaksodling och snusrecept för husbehov

Intresset av att odla egen tobak för snus har ökat stort under pandemin och därför väljer Snusbolaget nu att göra ett nytryck av den slutsålda boken Eget snus: tobaksodling och snusrecept för husbehov.

Boken släpptes för sex år sedan av Per Englund, författare och fotograf, i samband med att han själv efter en tids uppehåll började snusa igen på villkoret att han själv skulle odla tobaken och sedan göra  sitt eget snus.

Nytryck av boken Eget snus: tobaksodling och snusrecept för husbehov

Boken blev populär och sålde snabbt slut. Nu när intresset för att odla snus större än någonsin och därför väljer Snusbolaget att nytrycka boken. 

I samband med nylanseringen av boken kommer författaren Per Englund blogga i ämnet på Snusbolagets blogg Snusjournalen.

Boken finns redan nu att köpas på Snusbolaget. Vi ger dig också chansen att vinna boken när vi på Gentlemannaguiden lottar ut tre exemplar av boken. Längst ner i inlägget hittar du mer instruktioner.

Här är våra frågor till författaren av boken Eget snus: tobaksodling och snusrecept för husbehov, Per Englund.

Varför blev du intresserad av att börja odla tobak för ditt eget snus? Var kom idéen ifrån? 
Jag ville börja snusa igen, men för att tillåta mig själv den njutningen satte jag upp ett sorts regelverk. Inget snus om jag inte gjort det själv på egenodlad tobak.Det bör nämnas att jag aldrig tidigare hade odlat något och jag visste inte ens om mina planer var lagliga. Kunde tobak ens växa i Sverige? Jag visste ingenting.
Intresset för att odla snus är större än någonsin hos svenskar. Vad tror du att det beror på? 
Det är nog en kombination av saker. Det ligger ju i linje med många andra trender och livsstilsförändringar man kan se inom en rad områden. Coronapandemin har ju gjort sitt också. Folk har slutat resa och många har fått mer tid över till annat iom permitteringar och inställda semestrar. Att det finns rejäla slantar att spara på att inte köpa sitt snus tilltalar nog många också.
Vilka är fördelarna med att odla egen tobak och göra sin egen snus i jämförelse med att köpa snus från butiken? 
Har man tid och utrymme ser jag bara fördelar med att odla sitt eget. Framförallt blir ju snuset så enormt mycket godare, och när man lagt ner sin själ så mycket i något får man ju en helt annan respekt för ritualen och produkten. Ta som exempel det billigaste tröttaste rostbrödet och ställ det mot det saftigaste godaste levainbrödet, så har du jämförelsen mellan köpesnus och hemgjort. Sen har ju egenodlad tobak samma fördelar som andra närproducerade grödor har. 
Kan alla börja odla sitt eget snus eller behövs det ”gröna fingrar” för att lyckas? Hur mycket plats behöver man, går det i en lägenhet? 
Tobak är en lättodlad gröda som klarar sig fint i vårt klimat. Så mitt korta svar blir ja, men med tillägget: köp eller låna min bok på biblioteket, så kommer det bli ännu enklare. Att driva upp tobaken i lägenhet går bra, men sen behöver du nånstans att plantera ut den. Tobaksplantor växer snabbt och blir väldigt stora, uppemot två meter höga under rätt förutsättningar. 
Boken är mycket detaljerad gällande de olika stegen vid odling. Får du ofta feedback från läsare om hur det går med deras odlingar och hur resultatet blev?
Det händer fortfarande att folk hör av sig, men då oftast med olika sorters frågor. Men allt jag vet om ämnet står i boken, verkligen allt. Den är mitt bidrag till hemmaodlarna och jag har redan lämnat stafettpinnen vidare, eller backat ut ur rummet om man så vill. 
Du har några riktigt intressanta recept på snus i din bok. Hur hittade du inspiration till dessa? Har du någon egen favorit? Vilken sort var mest populär bland andra? 
Med så fin tobak som jag fick i mina skördar föredrog jag att inte smaksätta alls, men vad vore väl boken utan recept? Min vardagsfavorit är i så fall Snickarsnus, döpt efter gården Snickartorp som jag odlade på. Väldigt ren och stabil med jordiga men diskreta smaker som muskotnöt och rooiboste. Jag har experimenterat med en mängd olika smaksättningar. Det viktigaste är att de harmoniserar med tobaken och inte tar över. Bisongräsvodka och lakritsrot fungerade oväntat bra och finns med i ett recept i boken. 

Vinn ditt eget exemplar av boken

Nu har du chansen att vinna ditt eget exemplar av boken Eget snus: tobaksodling och snusrecept för husbehov. Vi lottar ut totalt 3 exemplar. Det du behöver göra är att gå in på Gentlemannaguidens Instagram-konto där tävlingen äger rum.

Där hittar du också närmare instruktioner. Tävlingen kommer att pågå fram till tisdag och på onsdag presenterar vi vinnarna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *