Ökad efterfrågan på loungemöbler

Begreppet lounge härstammar ursprungligen från franskan där det åsyftade att helt enkelt koppla av viloläge. Idén om att vissa möbler i bättre utsträckning främjar avkoppling har kommit att prägla såväl design som tankar om inredning. Och det är egentligen inte särskilt konstigt då vissa möblemang utan tvekan är mer bekväma än andra.

Något som först på senare tid har populariserats är däremot att ha loungemöbler ute. Denna trend sammanfaller i stor utsträckning med att vi i allt större utsträckning spenderar tid ute i trädgård eller på verandor och balkonger. En spännande utveckling som har inneburit att en speciell sorts möbler blivit i stor efterfrågan.

Men vad är det som lockar med just loungemöbler? Vi har kikat närmare på saken.

Paradigmskifte gällande hur vi vill vistas ute

Att Sverige har en historik av att ta funktionalitet till extrema nivåer är nog ingen hemlighet. Detta avspeglas även i språkbruket. Den traditionella definitionen av utemöbler är för svensk del nämligen en hopfällbar möbel för utomhusbruk. Knappast särskilt nervkittlande eller exotiskt. Fast de senaste decennierna har det skett stora förändringar på området.

Numera är det inte slit och släng-möbler för utomhusbruk som är mest efterfrågade. Tvärtom vill allt fler ha kvalitativa och exklusiva möbler för utomhus som är både hållbara och säkerställer hög bekvämlighet.

Detta sammanfaller väldigt väl med att vi även verkar dras mot att låta inomhusmiljön inspirera hur vi inreder utomhus. Många väljer nämligen att sträva efter en utomhusupplevelse som i så stor utsträckning som möjligt bjuder på samma komfort som inomhus, fast med den ökade förmånen att man faktiskt är ute med all den tillgänglighet och naturupplevelse som det faktiskt innebär.

Ökade krav på utemöbler

Den pågående utvecklingen ställer även allt högre krav på utemöblerna. För att det ska vara möjlighet att säkerställa bekvämlighet samtidigt som möblerna klarar det nordiska klimatet så är det av högsta vikt att möblerna faktiskt är kvalitativa.

Turligt nog har den skandinaviska möbeltraditionen av förståeliga skäl visat sig vara väl lämpad för utomhusinredning. I takt med att allt fler designhus väljer att fokusera på utemöbler så har utbudet vuxit till tidigare aldrig anade nivåer. 

Nu är ett perfekt tillfälle att själv överväga huruvida det inte är dags att förändra sitt eget synsätt på var gränsen mellan inomhus och utomhus faktiskt går. Genom att i större utsträckning fokusera på lämpliga utemöbler kan man göra underverk för sin egen fritid och även få en ökad tillgänglighet till alla sina ytor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *