Old London Ale från 1905 – Den senaste ölen från Fuller’s Past Masters

När den engelska ligan nu kör igång igen efter landslagspausen, vad passar väl bättre än att avnjuta en äkta engelsk öl. I Storbritannien är en öl oftast en ale, vilket innebär en överjäst typ med lägre alkoholhalt och fylligare än till exempel ljus lager. Då det gäller just engelska ales är det få som har en så rik historia som de hos bryggeriet Fuller’s.

Fuller Smith & Turner som driver Griffin Brewery vid Chiswick Lane South i västra London har bedrivits ölbrygggning i lokalerna sedan 1600-talet, medan det nuvarande företaget grundades 1849.

För varje nytt recept som tagits fram på Fuller’s sedan 1845 har varje bryggmästare skrivit ner sina recept i den handskrivna ”Book of Brewer’s”. Varje år går man tillbaka för att upptäcka ett nytt recept och i år har valet fallit på en Old London Ale från 1905. Denna limiterade upplaga släpptes igår i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Ett av Fuller’s gamla bryggteam.

Det är en fantastisk resurs för varje bryggmästare på Fuller’s att ha tillgång till den unika samling ölrecept som bryggeriet samlat på sig sedan 1845. Det är den traditionen som gör det möjligt för dagens ölintresserade att upptäcka en bit av brittisk ölhistoria år för år. Varje år väljs ett nytt recept ur boken ut för att återskapas, och man gör allt för att efterlikna receptet i så stor utsträckning som möjligt.

Fuller’s förre bryggmästare John Keeling var den som tog initiativet till serien Past Masters under 2011, den första ölen som bryggdes var en XX Strong Ale med recept från 1891. Med hjälp av den gamla bryggboken kan man återuppliva gamla recept skapade av tidigare bryggmästare med nya moderna ingredienser. Årets upplaga är Fuller´s Past Master 1905 Old London Ale och är den åttonde lanseringen i serien.

Receptet till denna öl är baserat på ölet ”Burton Old” från 1905. Då var en Burton ale stark, mörk och en något sötare ale. Under första halvan av 1900-talet var denna ale mycket populär på fat bland Londons pubar, speciellt under de kallare  vintermånaderna. Årets upplaga har en alkoholhalt på 7,9 % vilket inte var ovanligt före andra världskriget. Då var Burton känd för att vara en alkoholstark och smakrik ölstil, vilket vi även ser i denna moderna upplaga.

Ölet har en mörk gyllene färg med maltiga och söta toner av torkad frukt, karamell och nötter i doften tillsammans med Fuggles- och Clusterhumlen adderar en något kryddig ton. Smaken är mörkt fruktig och maltig i karaktären, kombinerad med karamell, kex och kryddigt, humligt avslut. Alkoholstyrkan i ölet är märkbart men välbalanserat och kompletterar den fylliga smaken och mjuka stilen som är typiskt London Burton.

Bryggeriet Fuller’s vid Chiswick Lane South i västra London.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *