Old Pulteney 1988 Swedish Exclusive Single Cask nu i Sverige

Sverige är verkligen en högprioriterad maltwhisky-marknad. Old Pulteney Distillery släpper väldigt få single casks per år och i år släpper Old Pulteney en 27-åring från 1988 till Sverige.

Cirka 133 liter (190 flaskor) bourbonfatslagrad single malt whisky fick Sverige ut av Cask 10109 som fatet heter, nästan 100 liter har änglarna njutit av sedan 1988. Änglarna tar både litervis med whisky och alkoholprocent med åren, Old Pulteney 1988 har en alkoholprocent på 55,9% vilket är välbevarat.

Placering av fatet i lagringshuset och fatets kvalité spelar sin roll i denna process. Kom ihåg att ex-bourbonfatslagrad whisky tål mycket vatten och kan ta fram härliga toffee, vanilj och chokladtoner. Några droppar i taget bara.

old pulteney 1988 swedish

Färgen på Old Pulteney 1988 Swedish Exclusive Single Cask är gyllene med ljusa kopparreflexer. Doften är elegant och mjuk och avrundas med en mer distinkt arom av vit choklad och vanilj. Mognare toner av tobak och läder och längst bak kommer även hintar av citrus som hjälper en ekfatslagrad 27-årings fräschör.

Smaken är varm aprikos, mörk choklad och trots lagring på ex-bourbonfat så kommer hintar av russin och mogna plommon fram. Nästan som ett perfekt dessert-recept så lägger sig även toner av karamelliserat socker och vanilj i bakgrunden. Lång eftersmak med tydlig ekfatskaraktär där tanniner och en värmande kryddighet dansar på paletten.

Finns på ett fåtal utvalda Systembolag och för beställning till övriga butiker med artikelnummer 40019 och kostar 2999 kr.

old pulteney distillery

Pulteney Distillery ligger allra längst upp i norra Skottland vid Wicks gamla anrika hamn. Här har man sedan 1826 tillverkat en single malt scotch-whisky som fångar den unika karaktären i det fantastiska landskapet med dess långa sjöfartshistoria genom att lagra den på handplockade ekfat av yppersta kvalitet.

old pulteney map

old pulteney stillsKopparpannorna vid Old Pulteney Distillery.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *