Olika typer av skägg – vilket skägg passar dig bäst?

Först och främst, ingen ska komma och påstå att en man är fri att välja och vraka mellan vilka skäggtyper som helst. Har man inte anlag för att kunna odla ett långt helskägg, så har man inte. Alla mäns ansiktsbehåring är olika. Vissa har kraftigt skägg, andra har knappt någon skäggväxt alls. Skägg är precis som allt annat med våra kroppar och utseenden – unikt för varje individ.

De allra flesta män kan dock på något sätt anpassa sitt skägg till sin ansiktsform och stil, för att hitta den skäggtyp som är allra mest smickrande. Därutöver kan man alltid botanisera i utbudet av skäggvård, hårvård och parfymer för att få rätt polish och look. Oavsett om det handlar om ett helskägg, en ensam mustasch eller en ständig tredagars-skugga upplevs ett välvårdat skägg alltid som kronan på verket. 

Vilket skägg passar till min ansiktsform?

Steg ett på vägen till att hitta rätt typ av skägg är att utröna vilken typ av ansikte skägget ska sitta på. Och då framför allt vilken form det ansiktet har. Beroende på om en man har runt, fyrkantigt, ovalt eller hjärtformat ansikte upplevs olika typer av skägg mer eller mindre smickrande.

  • Runt ansikte – här passar skägg som ger en visuell förlängning till ansiktet, och gärna ett skägg som även mejslar ut ansiktsdragen. Till exempel är ett så kallat “stiletto-skägg”, med rötter i den brittiska aristokratin, mycket smickrande för ett runt ansikte. Detta skägg har en uttalad spetsighet längst fram vid hakan, vilket ger illusionen av skarpare drag.
  • Ovalt ansikte – precis som när det kommer till vanliga frisyrer passar ett ovalt ansikte i princip i alla tänkbara typer av skägg. Grattis, alla ovalt formade gentlemän!
  • Hjärtformat ansikte – om man vill understryka de maskulina dragen i ett hjärtformat ansikte bör man satsa på ett skägg som skapar en tydligare käklinje. Ett kort, strategiskt format helskägg är optimalt.
  • Fyrkantiga ansikten – enligt det amerikanska idealet är en kraftig, kantig käklinje en optimal look för en gentleman. Ett fyrkantigt ansikte ses med andra ord som en vinstlott i detta avseende, och kan gärna kombineras med ett goatee för att verkligen visa upp de markerade käkarna. Det bör dock noteras att den som dras mer åt looken hos den brittiska dandyn gärna kan maskera de kraftiga käkarna med ett skägg med mjukt formade kanter. 

Gör en djupdykning i skäggets historia

Den som är intresserad av en riktig djupdykning i skägg och skäggets historia, kan med fördel lyssna på Sveriges Radios Karlavagnen från 10 november 2022 som hade tema: skägg. Skägg är långt mer än en fråga om fåfänga och estetik – genom historien har skägget kunnat sända viktiga signaler om sin bärare vad gäller social status och tillhörighet. 

Även i dag upplevs skägg som en mycket stark stilmarkör. Samma kläder kan få helt olika uttryck, beroende på vilken typ av skägg som sitter på bäraren. En slick kostym i kombination med ett långt helskägg kan ge intrycket av ZZ Top, medan samma kostym med ett vältrimmat kort skägg kan ge intrycket av 50 Shades of Gray. En sak är dock sann oavsett skäggtyp: på en äkta gentleman är skägget friskt och välvårdat. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *