Om att våga ta risker under det nya året

Nu börjar vi väl alla vara återhämtade från nyårsfestligheterna och det har blivit dags att snart ta itu med vardagen. Många av oss har säkert gjort nyårslöften inför det nya året och vissa ser med spänning framemot att ta itu med dessa. Andra har kanske en mer skeptisk inställning till dessa löften och undviker att göra dessa eftersom – enligt egen utsago – de ändå aldrig hålls.

[pullquote]

Unless commitment is made, there are only promises and hopes… but no plans.

– Peter Drucker

[/pullquote]

När någon uttrycker sig på det sättet får jag alltid en lust att påpeka att alla livsförändringar som man har framför sig alltid är beroende av den egna förmågan att hålla dem. Går man in med inställningen att det aldrig kommer att lyckas, kommer det garanterat heller inte göra det. Det är inte på något sätt annorlunda med nyårslöften än med andra målsättningar man förbinder sig till att uppfylla i livet. Det krävs aktivt jobb och uppföljning för att lyckas. Detta gäller inom arbetslivet och i ännu högre grad inom privatlivet. Detta eftersom det inte finns någon annan som kan säga hur du innerst inne känner dig och vad du önskar dig av ditt liv. Det finns heller ingen annan som kommer att ta tag i dina personliga drömmar om du själv inte gör det.

Som jag konstaterat tidigare är övergången till ett nytt år den perfekta tidpunkten till att rannsaka sig själv och göra bokslut på det gångna året. Vilka lärdomar kan man ta med sig från det gångna året och vad vill man förbättra?

Att endast driva genom tillvaron utan några målsättningar att sträva mot är det säkraste sättet att stagnera på. Detta gäller företag och organisationer och det gäller också på det personliga planet.

Det är okej att vara nöjd med sitt liv – det skall man vara. Man skall vara glad över att ha mat på bordet, glad över att ha nära och kära i sin närhet, glad över att ha hälsan i behåll och glad över att ha ett meningsfullt jobb.

Inget av detta utesluter dock att ha målsättningar att sträva mot. Jag tror personligen att detta är en av förutsättningarna för att ha förmågan att känna sig exalterad och med spänning kunna se fram emot sina arbetsdagar. Utan en vilja att utvecklas och bli bättre stagnerar man och man nöjer sig med att ta de enkla vägarna till beslut. Det behöver finnas en vilja att bli bättre även på det personliga planet för att man skall ha viljan att göra sitt yttersta även i sitt jobb. Framförallt gäller detta som anställd.

Som företagare är själva passionen till det man håller på med en förutsättning för att ens hålla sig levande i branschen.

Det är förvånande hur ofta man möter på människor som man hör påpeka att man skall vara nöjd med det man har och inte ha för stora krav på livet. Precis som att det vore att förakta att det finns människor med höga krav och målsättningar. Men den berömda jantelagen gäller väl även här.

Det är klart att man riskerar att bli besviken om man drömmer stort och har målsättningar. Faktum är att de flesta beslut som görs utanför ens bekvämlighetszon kommer att leda till besvikelser och bakslag. Det bekväma liv som man har här och nu kan till och med ligga i vågskålen.

[pullquote]

Fear is a reaction. Courage is a decision.

– Winston Churchill

[/pullquote]

Dessutom är det väl yttersta formen av skam att människor tvivlar på din förmåga att lyckas? Tänk om man får ett nej på sina förslag och frågor?

En sak som man gärna kan göra i samband med att man rannsakar sig själv och sitt gångna år är att samtidigt försöka dra sig till minnes hur många gånger rädslan över att få ett nej förhindrat en från att försöka. Hur många möjligheter i livet går man miste om på grund av rädslan över att få ett nej?

Om det finns något som jag lärt mig från det gångna året är det just detta – det finns inget bättre sätt att komma över rädslan att få ett nej än att just få ett nej. Jag har aldrig tidigare i livet fått så många nej, avslag och motgångar som under det gångna året. Ändå känner jag mig starkare och mer hoppfull inför framtiden än någonsin tidigare.

När man fått tillräckligt många nej slutar man bry sig i skammen över att få ett nej. Jag har lärt mig att det är rädslan över att få ett nej som oftast är problemet. Om man dock kan komma över ”skammen” att få ett nej och dessutom har förmågan att lära sig något av sina misstag, är vägen oftast utstakad till framgång. Problemet som gör att många fastnar och aldrig når sina drömmar är att man ger upp efter ett första misslyckande.

Om man fortsätter att göra sitt bästa, med siktet inställt på sin målsättning, fast besluten att lyckas – då finns det ingen eller inget som kommer att kunna hindra en från att lyckas. Man kommer alltid att hitta ett sätt att komma runt problemen.

[pullquote]

Success is not final, failure is not fatal; it is the courage to continue that counts.

– Winston Churchill

[/pullquote]

Det finns en gyllene regel som gäller i dessa sammanhang: Det som passar alla finansiärer och som ser ut som en bra idé i allas ögon är oftast inte tillräckligt innovativt eller tillräckligt unikt för att bli en framgång i längden. Vi människor gillar det som ser bekant ut och det som vi kan relatera till. Det som känns obekant ut ser vi med skepsis på tills vi motbevisas. När detta väl gjorts banar det vägen för något nytt och innovativt som kan förändra hur vi ser på tillvaron.

Dessutom finns det en annan dimension på detta. Den som ständigt omger sig av ja-sägare kommer endast att få höra vad man vill höra och missar därmed möjligheten att få testat sin idé på allvar. På det personliga planet ger det också karaktär att stå emot de motgångar som alltid kommer i alla sammanhang om man fått kämpa för sin idé och sina målsättningar i ett tidigt skede.

Jag kommer att i flera inlägg inom kort skriva om hur man kan planera sitt liv för att lyckas med sina målsättningar och sina nyårslöften. Det viktigaste nyårslöftet av alla är dock det som jag skrev ovan; Lova dig själv att våga och att inte låga rädslan för att få ett nej inverka på dina beslut under det kommande året. Genom att lära sig hantera besvikelser lär man sig alltså också förstå att man inte dör av skammen som det innebär att få ett nej. Man skall ta det som ett tillfälle att lära sig något av sina erfarenheter. I bästa fall har man lärt sig mer om branschen och vad som krävs inom denna. I värsta fall kan man ha fått ett uppvaknande att man kanske inte passar så väl som man trodde till det som man trodde man var ämnad för.

I inget av fallet är upplevelsen bortkastad. Man har i alla fall försökt.

[pullquote]

Courage is resistance to fear, mastery of fear, not absence of fear.

– Mark Twain

[/pullquote]

Problemet som de flesta har är att man tror att allt är så enkelt innan man själv försökt. Man sitter bekvämt fastkilad bakom sin dator och tänker ”det där ser ju enkelt ut – det skulle jag klara hur enkelt som helst”. Vem vet, kanske vissa har medfödda talanger för vissa saker. Oftast handlar det dock ändå om en tendens att överskatta sin egen förmåga innan man på allvar försökt. Speciellt gällande personer som aldrig själva ger sin in i leken och på allvar gör ett försök till att nå sina drömmar ser man ofta dessa problem. Det är enkelt att kritisera andra och ha åsikter om allt och alla om man inte inser vilket jobb som ligger bakom.

Man skall alltid göra sitt bästa och förbereda sig så gott som man kan inför varje tillfälle. Men ibland måste man bara inse att det perfekta tillfället aldrig kommer att komma. Det kommer alltid att finnas tveksamheter och brister hos en själv eller i ens omgivning.

Släpp alltså din cyniska sida och våga ge dig in i leken. Oavsett om kallar det ett nyårslöfte eller inte är detta det bästa man kan göra för att få ett bättre, mer framgångsrikt och kanske till och med ett mer meningsfullt liv.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *