Om vikten av att lära av sina misstag

Om det finns en förmåga som det är värd att lära sig i ett tidigt skede i livet så är det konsten att lära sig av sina misstag. När man börjar analysera sitt liv i detalj så inser man att livet egentligen består av en lång rad av misstag. I dessa situationer reagerar många genom att i framtiden försöka undvika att konfronteras med motsvarande problem, istället för att ta utreda vad som gjorde att man misslyckades och ta lärdom av sina misstag.

Det stämmer att man genom att förbereda sig väl kan undvika många onödiga misstag. Problemet är bara att dessa minitiösa förberedelser även gör att de flesta aldrig på allvar kommer igång med det man vill få gjort. Istället bör man acceptera det faktum att det aldrig kommer ett perfekt tillfälle att ta tag i saker. Vissa saker måste man helt enkelt lära sig genom att misslyckas. Det gäller bara att ta misslyckandena på rätt sätt och ta det som en möjlighet att lära sig något nytt.

Här är några bra citat om vikten av att våga misslyckas. Speciellt det första citatet tycker jag att är riktigt tänkvärt med tanke på de saker jag nämnde ovan. Det är hur man reagerar på motgångar-och även medgångar för den delen-som avgör hur väl man kommer att klara sig här i livet.

  1. Life is 10 % what happens to me and 90 % of how I react to it. – John Maxwell
  2. I didn’t fail the test. I just found 100 ways to do it wrong. –Benjamin Franklin
  3. A person who never made a mistake never tried anything new. – Albert Einstein
  4. Remember that not getting what you want is sometimes a wonderful stroke of luck. –Dalai Lama
  5. When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it. –Henry Ford
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *