OMEGA firar 75 år av Seamaster i blått

Vilken färg är mer lämpad än blå, när Omegas klassiska Seamasters firar 75 år?

Det var nämligen 1948 som Omega släppte sin första Seamaster. Omega hade då redan gjort klockor för dykare i 16 år, och dessutom levererat över 110.000 klockor till piloter i brittiska flygvapnet under andra världskriget. Designen med en gummitätning sägs ha inspirerats av liknande lösningar på ubåtar.

Seamaster blev starten på en kategori klockor för ”everyday carry” för efterkrigstidens sportiga livsstil – vattentåliga, stryktåliga och ändå eleganta – och Omega fick snart sällskap av andra tillverkare som Rolex och Blancpain. 1957 kom Seamaster 300, Omegas första professionella dykarklocka i Seamaster-serien.

Över tiden har man fortsatt att utveckla kategorin, både genom mer dressade varianter som Aqua Terra och genom mer extrema dykarvarianter. 2019 satte en specialversion, Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional, nytt dykrekord med 10 928 m genom att besöka Marianergraven fastspänd på griparmarna hos en ubåt.

omega aqua terra 75th anniversary

Omega Seamaster 75th anniversary ”Summer Blue”

Nu kommer alltså Omega med sin jubileumskollektion för att fira 75 år. Sist det begav sig – 2018 – var det bland annat med specialutgåvan Seamaster 1948 man firade.

I år är det istället färgen som får stå för firandet. 11 modeller och 7 varianter: klassiska Diver 300M (”Bondklockan”), Aqua Terra, Planet Ocean, Ultra Deep, Seamaster 300 och en nygammal version av Ploprof. Utmärkande för samtliga är den blå nyansen på urtavlorna som man kallar ”Summer Blue”. Även den självlysande Super-Luminova-beläggningen på index och visare har fått en blå nyans.

Dessutom finns andra vackra detaljer, som en specialdesignad bakboett och armband i matchande blå nyans. En personlig favorit är den blåa urtavlan på Aqua Terra Worldtimer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *