Omega lanserar vit Speedmaster

The White Side of the Moon? Namnet är tyvärr redan taget, och Omegas senaste Speedmaster har faktiskt mer med Alaska att göra än månen.

Redan i november 2023 visste vi att Omega experiementerade med en Speedmaster med vitt urtavla. Då bar nämligen märkets ambassadör Daniel Craig just en sådan på Planet Omega. Iklädd en klanderfri mörkgrå skräddarsydd kostym, med ett hårsvall och glasögon som förde tavlan mer till en Gestapo-officer än en hemlig agent, stod han där med ett hemlighetsfullt leende och en ny hemlig Speedmaster Professional väl synlig på handleden.

Omega Speedmaster Professional ”White Dial”

Nu är klockan officiell. Omega har lanserat Speedmaster Professional ref 310.30.42.50.04.001 där den vitlackerade urtavlan med röda detaljer utgör huvudnumret.

Den vita urtavlan knyter an till Omegas ”Alaska Project” – ett hemligt projekt för att vidareutveckla Omegas Speedmaster. Målet var att utveckla en Speedmaster som klarade de extremt utmanande miljöerna vid utflykter på månens yta. Därför valde utvecklade man ett externt skal som var extremt stötskyddet. Man valde också en vit urtavla som skulle reflektera solljuset bättre.

Men klockan i sitt ursprungliga extrema utförande var för dyr, och Omega kom att vidareutveckla klockan med den vita urtavlan i enklare versioner, de s.k. Speedmaster Alaska II. Klockan fick aldrig följa med några amerikanska astronauter ut i rymden, men väl på ett par ryska kosmonauter. 2008 gav Omega ut klockan i en limited edition, med 1970 exemplar.

2008 års limited edition av Omega Speedmaster ”Alaska Project”

I övrigt är klockan en klassisk Speedmaster Professional. Urverket är Omegas egna ref 3861, som är Master Chronometer-certifierat. Den transparenta bakboetten ger en fin vy över urverket.

För den som vill ha lite variation på den klassiska stållänken finns också armband i racing-inspirerat perforerat läder samt gummi.

Priset är runt 100.000 kr, i linje med övriga Speedmasters, och det ser ut som att Omega tänker sig att det här kommer bli en etablerad variant på Speedmaster framöver. Den vita urtavlan och röda detaljerna för onekligen tankarna mot Rolex Daytona – är det verkligen en tillfällighet?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *