Oscar Jacobson – höst/vinter 2015

Oscar Jacobson har inspirerats av Nils Dardels ikoniska målning Den Döende Dandyn från 1918 när de har designat höst- och vinterkollektionen för OJ MAN 2015. Målningen präglas av konstnärens karakteristiska färgbehandling, naiva böljande former och har setts som en symbol för den vackra ytan. Nils Dardels ”Dandy” är en androgyn karaktär som attraherar och lockas av både män och kvinnor.

Designteamet har använt sig utav färgtonerna i målningen när de färgsatt kollektionen och det vilar ett glamoröst skimmer över säsongens dekadenta silhuett. De monokroma färgerna i Dardels målning inspirerar denna säsong till en modern look men samtidigt blickar tillbaka till dekadenta dagar i början på förra sekelskiftet. Kostymerna har aldrig varit viktigare än i Dardels ironiska värld. Varje detalj i kollektionen är noga och speciellt utvald, varumärket satsar på ytterplagg till hösten och den dubbelknäppta längre rocken är ett av säsongens nyckelplagg.

Beyond the Edge – Ny linje i OJ MAN

Oscar Jacobson lanserar till hösten 2015 en ny linje i OJ MAN, Soft Tailoring, som har ett mer ledigt och sportigt uttryck. Den nya linjen designas av Fredrik Blank, som tagits in som frilansdesigner åt företaget. Linjen har sportinfluenser och är mer riktad till en yngre dressad man och skapad med inspiration från hitech design och tidlösa klassiker.

Att bestiga världens högsta berg Mount Everest var 1953 en skräckinjagande utmaning och hade redan tagit 13 personers liv. Under mycket svåra förhållanden som förrädiska vindar och många minusgrader gjorde Edmund Hillary, en angelägen bergsbestigare från Nya Zeeland och den mer erfarna Sherpa Tenzing från Nepal, det omöjliga möjligt och blev de första män att stå på toppen av Everest.

Inspirationen till Beyond the Edge-kollektionen är hämtad från den berömda bergsbestigningen. Linjen innehåller tekniska kläder konstruerade för användarnas olika behov, alla med ett speciellt syfte. Sub Zero-jackor och ytterplagg med tekniska detaljer och funktioner, vardagligt sportiga basplagg skapade för att leva och åldras i, traditionella maskulina former med en uppdaterad och boxig passform.

Fredrik Blank
Fredrik Blank, designer till linjen Soft Tailoring.

På måndag drog Fashionweek i Stockholm igång och Oscar Jacobson visade då upp sin höst- och vinterkollektion 2015 för press och inköpare. Nedan är bilder från visningen.

OJ MAN 2015

Oscar Jacobson OJ MAN 1

Oscar Jacobson OJ MAN 2

Oscar Jacobson OJ MAN 3

Oscar Jacobson OJ MAN 4

Oscar Jacobson OJ MAN 5

Oscar Jacobson OJ MAN 6

Oscar Jacobson OJ MAN 7

Oscar Jacobson OJ MAN 8

OJ MAN, Soft Tailoring

Oscar Jacobson Soft Tailoring 1

Oscar Jacobson Soft Tailoring 3

Oscar Jacobson Soft Tailoring 4

Oscar Jacobson Soft Tailoring 5

Oscar Jacobson Soft Tailoring 6

Oscar Jacobson Soft Tailoring 7

Oscar Jacobson Soft Tailoring 8

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *