Parfym: Tidlösa klassiker och lyxigare varianter på nätet

parfymer Tidlösa klassiker och lyxigare varianter på nätet

Nu kommer en fantastisk nyhet för alla parfymälskare i Sverige! Med fysiska parfymerier på den tyska marknaden samt lanseringen av konceptet parfumdreams, som erbjuder parfym på nätet i ett flertal andra europeiska marknader, har parfymjätten nu siktet inställt på Skandinavien. Först ut är Sverige och Danmark. Svenska siten Parfumdreams.se erbjuder det bästa inom parfym, kosmetika och lyxvaror.

Parfym till henne och honom är kärnverksamheten, men med en produktportfölj innehållande närmare 40.000 produkter från 650 varumärken är parfumdreams mer än en renodlad parfymbutik. Från flertalet av de väletablerade märkena, som till exempel Estee Lauder, Hugo Boss eller Calvin Klein erbjuder man inte enbart det senaste från parfymutbudet utan även en mängd andra produkttyper, allt från deodoranter till accessoarer.

Det som är speciellt intressant för en ”parfymnörd” som mig är det fantastiska utbud av både tidlösa klassiker och lyxigare nyheter som tidigare varit svåra att få tag på på den svenska marknaden. I utbudet finns klassiska märken som tidigare nämnts på Gentlemannaguiden. Bland dessa kan nämnas Floris London, Acqua di Parma, Guerlain och Penhaligon’s och nyare lyxparfymer som Tom Ford och Xerjoff Casamorati 1888.

Det som gör Parfumdreams speciellt intressant som ny aktör på marknaden är ändå det faktum att man med sitt breda utbud även gör många andra klassiska parfymmärken, samt nya lyxparfymer mer tillgängliga för de svenska parfymälskarna. Med anledning av goda långvariga relationer med leverantörer samt deras närvaro på både den digitala och fysiska marknaden, kan Parfumdreams utöver ett brett utbud även erbjuda konkurrenskraftiga priser.

För att belysa vad jag menar har jag nedan sammanställt några klassiska parfymer från olika anrika märken, samt några nyare lyxmärken som finns tillgängliga hos Parfumdreams. Flera av dessa är alltså rätt obekanta för den svenska allmänheten, men har sin självklara plats som klassiker bland parfymkännare.

Houbigant Fougère Royale klassiska herrparfymer

Ett av de märken som trots sin rika historia förblivit rätt obekant för många svenskar är franska parfymhuset Houbigant. Jean-François Houbigant lanserade sina dam- och herrdofter redan 1775 och hans produkter blev snabbt populära hos den europeiska adeln. Bland annat Napoleon lät ta fram en egen doft för kejsar Josephine. Parfymmärket utsågs som hovleverantör av Queen Victoria av England och efter att Paul Parquet blev delägare i företaget gjorde tsar Alexander den tredje honom till hovrådgivare.

Fougère Royale som syns på bilden ovan är en av det anrika parfymhuset Houbigants mest klassiska dofter och den lanserades för första gången år 1882. Detta var faktiskt den allra första Fougère-doften och banade väg för en helt ny doftfamilj, som än idag är en av de populäraste parfymkategorierna bland män.

Annick Goutal Eau d'Hadrien

Ett annat märke som finns omnämnt som en av parfymvärldens riktiga klassiker, men som förblivit relativt obekant för den skandinaviska marknaden är franska Annick Goutal. År 1981 öppnade Annick Goutal sin första butik i en gammal bokaffär i Paris och hon blev snabbt känd för sina naturliga och konstnärliga parfymer. Numera är USA den största marknaden för detta märke, något som möjliggjordes genom det samarbete som man påbörjade med champagnejätten Taittinger år 1985.

Av de dofter som finns hos Annick Goutal kan framförallt Eau d’Hadrien nämnas. Eau d’Hadrien lanserades år 1981 och är en koncentrerad citrusdoft som består av siciliansk citron, grapefrukt och cypress. Bland kända användare av denna doft återfinns Sharon Stone, Leonardo di Caprio, Celine Dion och prins Charles. Doften vann priset FiFi Award Hall of Fame år 2008, parfymbranschens motsvarighet till Oscarsgalan.

Caron Pour un Homme klassiska herrdofter

Caron är ett legendariskt franskt parfymhus som grundades år 1904. Att denna klassiker är så svår att få tag på i Skandinavien är något av ett mysterium med tanke på dess kultstatus bland herrparfymer.

Av de klassiska herrparfymer som lanserats från märket märks speciellt Caron Pour un Homme (för en man). Denna lavendeldoftande parfymen med inslag av vanilj lanserades år 1934 och var vid denna tidpunkt en revolutionerande nyhet bland herrparfymer i och med att det var den första herrdoften som vågade sig in på ett doftfält som tidigare varit reserverat för kvinnor. Tidigare byggde parfymerna ofta på en enda grundton, medan man med denna förenade den friska lavendeln med kraftigare noter av ambra, mysk och vanilj.

Dess sammansättning har aldrig förändrats och är än i dag en av de stora doftframgångarna inom herrparfymer.

Knize Ten klassiska tidlösa herrdofter

Vi har redan tidigare nämnt Knize Ten från Österrikiska herrmodemärket Kniže & Comp. som en av de riktigt stora klassikerna från 1920-talet. Det har dock inte varit det enklaste att få tag på denna doft varken på nätet och framförallt inte i fysiska butiker. I Europa har man varit tvungen att söka sig främst till de tysktalande länderna för att hitta märket. Nu finns dock även detta märke tillgängligt på Parfumdreams.

Denna doft anses som en av de bästa läderkompositionerna genom historien och har en flakong som utstrålar en tidlöst klassisk design.

Clive Christian No1

Vi övergår till mer moderna parfymer och bland dessa har märket Clive Christian en särställning då det gäller att skapa exklusiva parfymer. Engelska parfymhuset Clive Christian grundades år 1999 med en vision om att skapa den dyraste parfymen i världen. År 2001 släpptes en originalkollektion där parfymen Clive Christian No. 1 ingick.

Flaskan är doppad i flytande guld och har en briljantslipad diamant på flaskhalsen. Allt detta för att symbolisera det sällsynta innehållet där man använt sig av världens mest sällsynta och dyrbara ingredienser.

En annan intressant detalj kring parfymhuset Clive Christian är att man genom sin design på sina flakonger förvaltar arvet från The Crown Co. som grundades år 1872 och är det enda parfymeri som fått lov att använda en avbildning av drottning Victorias krona. I doften 1872 har Clive Christian använt sig av samma formel och metoder som ursprungligen användes av The Crown Co. för att ta fram sina parfymer.

Amouage Gold lyxiga parfymer för män

På avdelningen exklusiva och nyare parfymer bör även märket Amouage nämnas. Amouage grundades år 1983 i Oman utifrån grundaren Sayyid Hamands dröm att återskapa de rika parfymtraditionerna bland Arabiska parfymer. Med Amouage Gold pour Femme skapade man den första doften och gjorde genast internationell succé. År 1998 lanserades även motsvarigheten för män, Amouage Gold pour Homme. Dessa succéer gjorde att man utökade sortimentet med ytterligare ett antal dofter.

I sina dofter fångar Amouage de arabiska ländernas och Orientens unika karaktär och fångar detta i lyxiga och utsirade kvalitetsflaskor. Vid tillverkningen används främst arabiska ingredienser och detta ger parfymen en mycket unik och kryddig karaktär av orientalisk mystik.

Förutom Amouage Gold har även bland annat Amouage Reflection med sina annorlunda och kryddiga noter blivit väldigt populär internationellt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *