Parfymlandskapet har förändrats – Nu trendar Gödsel och Smuts

barnyard perfumes parfymer

Det har dykt upp en högst oväntad trend bland parfymer den senaste tiden. Själva idén med parfymer är väl ändå att man skall dofta gott, men samtidigt syns nu en nyfikenhet på noter som utmanar den konventionella synen på vad som egentligen är en väldoftande parfym.

De senaste 12 månaderna har försäljningen av parfymer som innehåller noter av gödsel, smuts och djurpark ökat med 3780% på Gents.se och kurvan pekar stadigt uppåt. Nu är det tydligt att köpbeteendet är en trend.

Att det finns parfymer som inte är som andra, som utmanar vår konventionella syn på doft och fräschör, är något nytt i Sverige. Dessa svarta får i parfymdjungeln ger ofta associationer till det vi normalt minst förknippar med väldoft i traditionell mening: det vill säga djuriska noter, kroppsdofter med mera. De beskrivs inte sällan som ”animaliska” och ”skunky” (alla vet ju att skunken inte direkt är ett väldoftande djur) men går ofta under benämningen ”barnyard” eftersom många av dem för tankarna till stall och gödsel.

– Parfymlandskapet har förändrats radikalt de senaste åren, säger Gents doftexpert Denis Vasilije. Designerparfymer och taxfree-dofter har blivit massproduktion, en symbol för ett konsumtionssamhälle som många uppfattar som passé. Vi ser tydligt att de nu tappar mark till förmån för små och unika parfymhus som arbetar med kvalitetsråvaror och ett hantverk som ibland sträcker sig generationer tillbaka i tiden. En av de vanligaste frågorna som vi möter i butik idag är ”Jag vill ha något unikt, en parfym som ingen annan har”.

Just Barnyard-parfymer är en ny företeelse i de nordiska länderna, men har funnits i många år i Mellanöstern och stora delar av Asien. Inom detta segment återfinns parfymer som väcker känslor och utmanar men som är omöjliga att inte fascineras av – och när man väl lärt sig acceptera deras egenheter är förälskelsen oftast total.

De smutsiga tonerna utvinns ur träslaget oud (agarwood), ett träd som när det blivit infekterat av mögel är populärt att utvinna som olja – en dyr process. Ouden kommer från länder som Laos, Kambodja och Indien. Och kärt barn har som bekant många namn; Hindi, Fecal, Farmhouse, Earthy och Dirty är några ord som används för att beskriva denna parfymtrend.

lyxigaste herrparfymen

Kambodja har till och med fått ge namn åt den smutsigaste parfymen av dem alla – oljan Kampuchea från italienska Xerjoff. Den har inte bara ett literpris runt 1 miljon kronor, den är utvunnen från en vild Oud från den kambodjanska urskogen vilket gör den till extremt sällsynt. Och smutsig. Detta är koncentrerad doft av exkrementer och träck som de flesta lekmän ryggar för ordentligt.

barnyard fragrances scent

Parfymen Bergamask från märket Orto Parisi har temat ”Fresh Kill”. De myskiga, grova noterna dämpas av en frisk sommaraktig bergamottcitrus i något som faktiskt doftar varmt blod och järn. Inte alls så oangenämt som det låter.

Orto Parisis skapare Alessandro Gualtieri har en speciell teori om dofter som går ut på att de delar av kroppen som doftar mest är just där själen samlas. Han vill ta fram doftnoter som kan uppfattas som obehagliga och göra dem till något spännande, intressant och vackert. Orto Parisis har som mål att hänföra, trigga din nyfikenhet och kanske även äcklas lite. Framför allt vill man att bäraren ska bilda en egen uppfattning om doften.

Den som söker något väldigt annorlunda inom parfymvärlden kan med fördel testa dofter från Orto Parisi eller italienska Nasomatto.

barnyard doft

En kanske lite mer kontroversiell doft från Orto Parisi är Stercus, som är latin och kort och gott betyder ”avföring”. Den kan låta frånstötande, men söta, rökiga och mustiga noter av läder och tobak kombinerat med varma jordiga noter av mysk skapar en intim doft som speglar den naturliga livscykeln från början till slut.

barnyard scent

Är man en nybörjare inom Barnyard kan det vara en bra idé att istället börja med något enklare. Xerjoff Warda al Oud är en perfekt instegsdoft som även lekmannen finner lockande. I basnoten drar Oud åt det smutsiga hållet, men toppnoten är rik och floral (warda betyder just Ros på arabiska). I samma serie hittar vi också Black Sukar. Detta är en fantastisk parfym – en söt, mörk doft av brända sockerrör och en hint av Oud väcker igenkänning hos alla som någon gång rest genom Indien, södra Asien och länder i Mellanönstern.

Oavsett om man faller för barnyardtrenden eller inte, är den här för att stanna. De mest hängivna tillbedjarna köper upp udda och exklusiva parfymexemplar och byteshandeln flödar i olika forum på nätet. Följer man utvecklingen har sökningarna på ”barnyard” ökat med mer än 2400% de senaste 24 månaderna på Gents.se.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *