Parkasen: Allt om det klassiska vinterplagget

parkas klassisk vinterjacka

Det finns många klassiska vinterplagg, men inget är mer utformat för extrema förhållanden än parkasen. En parkas är en slags fodrad vinterjacka som är knälång, med en huva med pälskant och en dragsko i midjan.

Ursprungligen härstammar denna typ av parkas från inuiterna på Grönland och har använts under jakt och fiske.

I dagsläget är Canada Goose det mest kända märket och den har också förekommit i en del Hollywood-filmer, som  National Treasure och The Day After Tomorrow bara för att nämna några.

Canada Goose parkas
Parkas från Canada Goose, som är framtagen i en kraftig väv med teknisk konstruktion för att klara de allra tuffaste väderförhållanden, mellan -15° och -25°C.

En variant är också snorkelparkasen, som började användas av USA:s armé på 1950-talet. Namnet härstammar från att huvan likt en snorkel kan förslutas nästan helt och lämnar endast ett litet hål för att se ut och andas. Det gör att den kan användas i extremt kalla klimat.

En av de mest ikoniska inom denna typ av jackor är ändå fishtailparkasen, som även den utvecklades av USA:s armé och började användas under Koreakriget. Namnet kommer från att jackan är försedd med ett fisksvansliknande utskott längst ned på ryggen, vilket kan fästas mellan benen för bättre skydd mot väder och vind.

polarstation parkas
Här syns olika typer av parkas i filmen Ice Station Zebra från 1968, med Rock Hudson (i blått) i huvudrollen)

Fishtailparkasen blev en del av den brittiska modskulturen under 1960-talet, då plaggen var billiga och lättillgängliga genom de amerikanska militärbaserna i Europa. I Sverige kallades fishtailparkasen ofta för ”Koreaduffel”.

Den mest ikoniska modellen bland Fishtailparkas är M-51 eller M-1951 som lanserades i juni 1951 under Koreakriget. Den amerikanska armén hade försökt att utveckla en modell av parkas redan under andra världskriget som skulle avhjälpa problemen med kyla. Både modellerna OD-7 och M-48 var dock inga kommersiella framgångar. Det var först när man fick ner kostnaderna genom att ta bort en del av fodret och ersatte huvans päls med syntetmaterial som man kunde börja massproducera denna modell.

snygg parkas
Sedan början av 2000-talet reproducerar företaget Stonetail originalmodellen M-51.

Modellen tillverkades ursprungligen för de amerikanska trupperna som deltog i strider i de extremt kalla vinterförhållandena i Korea. Leveransproblem gällande tygerna gjorde dock att jackorna inte nådde fram till soldaterna innan kriget nästan var över. Jackorna var främst ämnade för soldater i främsta ledet, men hamnade oftast i bakre leden.

Modellen M-51 tillverkades endast fem år i USA, för att sedan övertas av tyska företag de följande tre åren. Det är ändå den modell av parkas som haft störst inverkan inom modescenen tack vare nämnda modsrörelse på 1950- och 60-talet.

Sedermera kom även den mer fodrade modellen M-1965 ut på marknaden och numera finns alla möjliga modeller av parkas på marknaden för de mest extrema väderförhållanden.

Woolrich parkas
Det äldsta företaget som i nuläget är välkända för sina parkas är företaget Woolrich, som grundades redan år 1830.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *