Pendla som en gentleman

pendling till jobbet

Att pendla är kanske inte det mest graciösa man kan göra. Ändå är det en verklighet för många – för gentlemän och övriga. En gentleman reser i stil, men ser även till att det vardagliga pendlandet görs på ett snyggt sätt.

Skynda långsamt

Det är svårt att inte dras med i jäktet i morgonruset i tunnelbanan eller på trottoaren. Ett tight schema under dagen gör det inte mindre jäktigt. Trots det skyndar en gentleman inte för mycket. I låten ”Englishman in New York” sjunger Sting ”A gentleman will walk but never run”. Det ser helt enkelt fånigt ut att springa i något annat än träningskläder. Dessutom blir du svettig och kan ge ett intryck över att inte ha full koll på läget. Det är inte gentlemannamässigt. Helst bör du inte skynda alls men om du måste, skynda långsamt.

Från huset till bilen

En gentleman har gärna garage till huset. Det är praktiskt för att slippa borsta av bilen en mörk måndagsmorgon med snöslask. En gentleman skulle förvisso även lösa en sådan uppgift utan att grymta. Med ett garage kan du sätta dig i bilen och fokusera på jobbet eller inleda ett samtal med din medpassagerare. Som bonus blir ankomsten tillsammans med din käraste efter en kväll på någon av stans trevligare restauranger mycket galantare. Ett rymligt och välskött garage ger skydd mot väder och vind och gör ett gott intryck. Ett garage med plats för två bilar är givetvis extra gentlemannamässigt. Där finns plats för din partners, dina slängtingars eller dina vänners bil vid besök. Inspiration för sådana garage hittade vi bland annat hos LB-Hus – till hemsidan.

Bli inte skrynklig i onödan

Det finns förvisso ingen ”regel” som förbjuder en gentleman att köra bil med kostymjackan på. James Bond skulle inte få för sig att ta av sig den innan han sätter sig förarsätet (men han har förvisso alltid bråttom). Tokyos gentlemannamässiga taxichaufförer bär kostym och vita handskar. Med det sagt är det inte i bilen utan vid destinationen som gentlemannen ska göra ett gott intryck. Det blir svårt om kostymen är tilltufsad efter resan. Bilbälten har dessutom en förmåga att nöta på kostymtyget så att det blir blankt. Nej, en gentleman gör gott i att hänga av sig kostymjackan på kroken bakom förarsätet om det finns en sådan. Annars kan jackan med fördel läggas i baksätet.

Alltid ett paraply till hands

Få saker kan vara så förnedrande som en överraskande regnskur. Utan ett paraply blir den för jobbet proffsigt klädda gentlemannen snabbt ett offer för väta. Kanske lockas han till att springa med portföljen över huvudet. En gentleman kastar ett öga på väderprognosen. Förutom att ha ett paraply hemma har han även ett extra paraply på jobbet och kanske ännu ett i bilen. Till och med ett litet paraply till portföljen kan skänka gentlemannen tillräckligt med värdighet ifall vädergudarnas humör skulle svänga.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *