Pontus Frithiofs hyllade kokbok når internationella framgångar

bästa bok om husmanskost 2020

Pontus Frithiofs och Tor Stålhandskes hyllade referensverk Husmanskost -svenska smaker har återigen vunnit pris i Gourmand Awards. Därmed är den vidare till världsfinalen på Paris Cookbook Fair den 5 juni.

Nyligen lanserades Pontus Frithiofs restaurang La Girafe i Stockholm. Nu är krögaren och entreprenören Frithiof åter i fokus när han tillsammans med Tor Stålhandske uppmärksammats för ett gastronomiskt mästerverk i bokform.

Husmanskost – svenska smaker

bästa böcker om svensk husmanskost

Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske, utmärker sig från det klassiska kokboksformatet. Den finns nu även digitalt för att sprida kunskap och ge fler möjlighet att ta del av klassiska husmanrecept.

Utöver bokens 185 recept i boken får läsarna ta del av nyckelpersonernas personliga anekdoter, där den gemensamma kopplingen till köket, råvaror och husmanskosten sammanflätas med den historiska bakgrunden till våra mest älskade rätter.

Bakom bokens utformning står designbyrån Frankenstein Studio och fotograf Pål Allan, som gestaltat berättelserna och husmanskosten på ett modernt och aktuellt sätt.

Gourmand Awards

Pontus Frithiofs och Tor Stålhandskes uppmärksammade gastronomiska verk Husmanskost lanserades för exakt ett år sedan. Nu har boken belönats med ytterligare en prestigefylld utmärkelse.

”For Professionals Books” är ett ärofyllt pris i Gourmand Awards, världens största kokbokstävling och hyllar kokböcker för yrkesmän. Detta är Husmanskosts andra pris i tävlingen.

Gourmand Awards har sedan 1995 årligen sökt efter världens bästa kokböcker. Från Sverige har hundratals dryckes- och kokböcker bedömts av tävlingens internationella jury. Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards, tillika ordförande i tävlingens internationella jury, bedömer också bidragen.

Alla svenska vinnare som Gourmand Awards väljer ut tar sig vidare i tävlingen för att tävla om titeln ’Best in the World’ i sina respektive kategorier.

En plats i Gourmand Awards final, bland så många fantastiska kokböcker från hela världen, är enormt ärofyllt och stort. Att vi återigen blivit utsedda till svenska vinnare visar att vi lyckats med vår vision om ett modernt referensverk för alla, hantverkskunniga som glada amatörer till kommande generationer. Vi ser fram emot den internationella finalen och att sprida vår fantastiska husmanskost världen över, säger Pontus Frithiof.

Paris Cookbook Fair

Husmanskost representerar nu även Sverige i den internationella finalen på Paris Cookbook Fair, som hålls den 5 juni i Louvrens trädgårdar.

I finalen kommer de att tävla om den eftertraktade utmärkelsen ”Best in the World” i kategorierna ”For Professionals Books” samt i ”Men Chef Book”, som Husmanskost vann i våras.

– Det har sagts förr och tål att upprepas. Pontus Frithiof är vår tids Tore Wretman. En modern kock, entreprenör och förebild. Dessutom har Pontus, likt föregångaren Tore, en stark och viktig röst i den svenska restaurangbranschen. Med boken Husmanskost får dagens kockar, krögare och blivande entreprenörer en professionell handbok i det stolta svenska matarvet av honom och medförfattaren, stjärnkocken Tor Stålhandske, säger Pelle Agorelius, Gourmand Awards representant i Sverige, från Grythyttan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *