Pop-up restaurangen Nuet är tillbaka med fokus på samtalet

Idag tipsar vi om den perfekta julklappen för den som uppskattar en annorlunda middagsupplevelse. Biljetterna har nu släppts till populära restaurangen Paradiso i Stockholm där Pop up-restaurangen Nuet är tillbaka den 24 januari med två sittningar. Avsikten med den 2-timmar långa middagen är att få alla gäster att ge middagstillfället den totala närvaro det förtjänar.

Vi spenderar mycket tid och pengar på att planera samt tillaga maten vi äter, men ger inte lika mycket kärlek till själva ätandet. Zacapa är därför tillbaka med restaurangkonceptet Nuet som vill ge gästerna allt det som ett middagstillfälle skall innebära. Tillsammans med en av Sveriges främsta kockar och en av världens bästa bartenders bjuder de in till en middag där även dialogen finns serverad på meny.

Intresset för hur maten har producerats och vad vi äter ökar ständigt. Vi lägger mycket tid och pengar på maten vi äter. I en undersökning genomförd av Kantar Sifo lägger var fjärde svensk i åldrarna 18-79 år mellan 30 till 90 minuter på att bara handla maten de äter under vardagarna och nära hälften lägger sedan mellan en halv till en timme på att laga den.

Något de flesta däremot inte fäster lika mycket vikt vid i det vardagliga livet är hur vi äter vår mat. Var tredje person lägger endast 5-15 minuter på att äta middag under vardagarna, och för unga mellan 18-30 gäller detta nästan hälften. Totalt uppger dessutom hela 63% att de sitter max 30 minuter vid bordet.

Zacapa ger sig därför återigen ut med sitt turnerande ”här och nu”-mat- och dryckeskoncept Nuet. Tillsammans med stjärnkocken Edin Dzemat och en av världens bästa bartenders, Josephine Sondlo, vill de bjuda in till samtal och ge middagen den tid och uppmärksamhet den förtjänar. Nya partners är beteendevetaren och mindful eating-experten Maria Helander som kommer att ge besökarna redskapen att göra detta samt violinisten Andreas Bernitt som, för att ytterligare fördjupa upplevelsen, har komponerat musik speciellt för kvällen.

Studien indikerar att vi, även om vi äter med andra, inte är så närvarande under måltiden. Fyra av tio säger att de väldigt eller ganska ofta gör andra saker samtidigt som de äter middag. För den yngre gruppen mellan 18-30 är siffran ännu högre, 2/3. Att äta framför TV:n är den vanligaste sysselsättningen oavsett ålder. Bland de yngre är aktiviteter kopplade till telefonen, som exempelvis sociala medier och chattar också väldigt vanligt, och mycket mer vanligt än hos äldre målgrupper.

Trots att vi lägger ner en hel del tid på vår matlagning säger var fjärde person mellan 18-30 att de bara äter rutinmässigt för att de måste. Zacapas Nuet vill därför uppmana till närvaron i riktiga samtal och förbjuder alla telefoner.

Målet med Nuet är att hjälpa gästerna att vara närvarande och njuta av maten, drycken och samtalet till 100%. Vi tror på att välkomponerad mat och dryck smakar bäst i sällskap med andra och att middagstillfället är viktigt för relationsbyggande. Undersökningen visar att vi är mycket distraherade. Vi vill därför utmana gästerna att fördjupa deras samtal, om maten samt drycken och dess komponenter, men även om frågor de aldrig tidigare pratat om, säger Maria Vegeberg Gram, Gram Senior Luxury & Scotchs C&E Manager at Diageo Reserve.

Menyn har skapats av den svenska stjärnkocken Edin Dzemat som vi tidigare känner sedan Kockarnas Kamp och Brasserie by EDZ. Inför denna upplaga av Nuet har Edin tillsammans med Josephine jobbat ännu hårdare med oväntade smaksammansättningar för att kunna överraska gästerna ordentligt.

I min roll som kock ger jag en extrem respekt till råvarorna och tillagningen, och försöker att även ge ätandet den respekt det förtjänar. Jag har genom åren på min restaurang fått uppleva vad en mysig miljö och god mat kan göra för ett sällskap eller ett par. Att få möjlighet att maximera fantastisk mat och dryck med nya spännande samtal känns väldigt kul, säger Edin Dzemat.

En middagsupplevelse bör givetvis kompletteras med enastående dryck. Svenska Josephine Sondlo som nyligen blev etta i Norden samt sjua i världen i tävlingen World Class kommer gå jämsides med Edin och garantera oss den ultimata upplevelsen.

Jag har alltid varit intresserad av hur olika ämnen reagerar och interagerar med varandra, kemi och fysik, helt enkelt. Varför smakerna är på ett sätt när det är kallt, och på ett annat sätt när det är rumstempererat. På samma sätt fascinerar det mig hur människor reagerar och interagerar med varandra när de gör något de inte är helt vana vid, säger Josephine Sondlo.

För att uppnå maximal närvaro under middagarna, och för att även lära gästerna hur de ska kunna fortsätta göra det hemma, har Maria Helander bjudits in som expert. Genom många års erfarenhet av KBT och mindful eating ska hon hjälpa sällskapen att gå utanför den trygga rutan och skapa nya vardagliga rutiner. Dessutom kommer violinisten Andreas Bernitt att vara på plats med musik komponerad specifikt för kvällen, detta för att ytterligare fördjupa kvällens upplevelse.

Pop-up restaurangen Nuet gästar Paradiso i Stockholm den 24/1 med två sittningar, 17-19 samt 20-22. Bokningen till Paradiso sker via biletto.se och kan nu bokas här. Middagen kostar 995 kronor och innebär en 2-timmar sittning och spännande element. En perfekt julklapp helt enkelt!

Om personerna i konceptet

Edin Dzemat föddes 1984 och kom till Sverige från Bosnien-Hercegovina när han var 11 år. Dzemat har alltid varit driven att överraska folk. Han är aldrig helt nöjd och ser alltid möjligheter att utvecklas i sitt arbete. Kanske är det detta driv som ledde honom till en vinst i Kockarnas kamp på Tv4 år 2016. I Edins kök blandas svenska och bosniska traditioner. Detta har lett till stort intresse från den kulinariska världen, och banar vägen för banbrytande smakupplevelser på den svenska restaurangscenen. År 2016 öppnade Dzemat sin restaurang Brasserie by EDz på det prisbelönt Kosta Boda Art Hotel. 2018 planerar han att öppna en förstklassig restaurang med namnet dzeMAT.

Josephine Sondlo är vanligen bartender på gastrobaren Penny & Bill på Östermalm i Stockholm. Josephine är uppvuxen på Söder, men kände för några år sedan att det var dags att komma bort från stan ett litet tag. Hon bor numer på en gård med 25 islandshästar en timme utanför Stockholm. Under förmiddagarna tar Josephine ofta hand om djuren innan hon mot eftermiddagen kör in till Stockholm för att ta sig an törstiga gäster på Penny & Bill. Hon är en miljömedveten bartender och försöker därför alltid tänka hållbart. Tidigare i våras blev Josephine korad etta i den Nordiska finalen av tävlingen World Class och blev nu i finalen i Mexico utsedd till sjunde bästa bartender i världen.

Maria Helander arbetar som beteendevetare, samtalsterapeut, mindfulnessinstruktör och författare. Hon har givit ut tre böcker kopplade till mat och mindful eating med bakgrund i KBT. Hon håller regelbundet föreläsning och utbildningar på temat. Maria har även synts ibland på TV och har nu senast varit expert i SVT:s programserie Gift vid första ögonkastet som är ett socialt beteende-experiment.

Andreas Bernitt är en dansk violinist. Han har studerat vid Det Kungliga Danska Musikkonservatoriet och blev där hyllad för sin förmåga att spela alltifrån klassisk musik till jazz, pop, rock och folkmusik. Andreas har spelat på både skivor och konserter världen över och spelar på en anrik fiol från 1796. Inför Zacapa NUET 2.0 har han komponerat musik för kvällen för att låta gästerna njuta av den fantastiska kombinationen, mat, dryck och musik utgör.

Om Zacapa

Zacapas rom produceras i Guatemala och är på sitt sätt ett kulinariskt konstverk förverkligat genom tålamod, kvalitet och hantverk. Romen lagras och åldras i högländerna i Quetzaltenango, där Zacapa utvecklar sin komplexa smak och karaktär 2300 meter över havsytan i vad som kallas ”det mystiska huset ovan molnen”. Zacapas chefsdestillatör, Lorena Vásquez, påbörjade sin karriär i romvärlden för 22 år sedan. Idag är hon en av tre ”master destillers” i världen.

Om undersökningen

1082 svar har samlats in via Sifopanelen, Kantar Sifos onlinepanel med ett representativt urval av boende i Sverige, 15-79 år. Fältperiod: 28 september till 2 oktober 2017.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *