Här är populäraste e-böckerna och ljudböckerna just nu

populäraste eböcker och ljudböcker sommar 2022

Romantiska historier ökar i popularitet, allt fler föredrar längre böcker och ett blommande intresse för hem och trädgård. Det är nyckeltrenderna som nu presenteras när Nextory för andra gången släpper The Next Book Report, en nordisk trend- och insiktsrapport där unik data från läsare och lyssnare i Nextory-appen har kartlagts.

Sommaren är här och det gör att bland annat ljudböcker blir oerhört populära som tidsfördriv en dag på stranden eller på resande fot. Därför kan det vara intressant att ta en närmare titt på vad svenskarna lyssnar på denna sommar. Här får du svaret på dessa frågor genom en unik trendrapport som Nextory nu publicerat.

Läs mer: Prisbelönade böcker 2021

Deckare populära bland ljudböcker och e-böcker

Deckare är fortsatt den mest populära genren med deckardrottningar som Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp i topp över mest lästa författare. Samtidigt ökar intresset för romaner i raketfart och de mest populära sökorden i appen är “Markoolio”, “Heartstopper” och “Potträning”. Det visar Nextorys kartläggning i den nya trendrapporten The Next Book Report*, som även består av sammanställd data från Nextorys andra nordiska marknader; Finland, Norge och Danmark.

Just nu är det verkligen tydligt att vi påverkas av världen runt omkring oss när vi väljer böcker. Många är i behov av att koppla av eller fly verkligheten ett tag, och då passar självklart en kärlekshistoria eller en bok om att odla kryddor helt utmärkt. Det är verkligen spännande att intresset för en del genrer kan blomma upp på nytt bara under tre månader. Dessutom kanske vi har börjat se ett trendbrott? Där allt fler föredrar att läsa och lyssna på längre stories – istället för kortare, säger Gustaf Sköld, COO på Nextory.

Populäraste e-bok sommaren 2022

populäraste e-bok sommaren 2022

Den mest populära e-boken hos Nextory sommaren 2022 är Emelie Schepps Björnen sover. Detta är en hisnande bladvändare om vad begäret efter hämnd kan få en människa att göra och den sjunde delen i serien om Jana Berzelius.

Här ställs Jana inför ett nervkittlande mordfall med oväntade vändningar. Samtidigt får hon allt svårare att dölja var hon kommer ifrån och vem hon egentligen är. 

Populäraste ljudbok sommaren 2022

Den populäraste ljudboken sommaren 2022 är Sofie Sarenbrants Själsfränden. Detta är den tionde fristående delen i den populära deckarserien om kriminalinspektör Emma Sköld. Sofie Sarenbrant väver på ett unikt sätt in aktuella och känsliga ämnen som självmord och filicid. Hur mycket är ett människoliv värt? 

Topp 3 författare sommaren 2022:

 1. Sofie Sarenbrandt
 2. Emelie Schepp
 3. Lucinda Riley

Mest sökta ord i Nextory-appen

 1. Markoolio
 2. Heartstopper
 3. Potträning
 4. Lyckofällan
 5. Livskoden
 6. Pokemon
 7. Blöjfri
 8. Narcissism
 9. Sommarskuggan
 10. Warhammer

Romantiken spirar i bokform

Konsumtionen av romantiska böcker har ökat explosionsartat i de nordiska länderna. Sökningar i appen efter ord som romantik, passion, erotik och Harlequin har dessutom ökat med mer än 20 procent under det andra kvartalet.

Längre historier efterfrågas

Trenden “ju kortare desto bättre” har varit tydlig i bokvärlden, men Nextory ser eventuellt ett trendbrott det här kvartalet. Den populäraste boklängden har under lång tid varit sex till nio timmar, men nu föredrar flest istället att läsa eller lyssna på böcker som är nio till 12 timmar långa. Dessutom har konsumtionen av böcker som är 18 till 21 timmar långa har ökat med nästan 20 procent.

Intresset för hem och trädgård blomstrar

Intresset för heminredning och trädgårdsarbete fick ett rejält uppsving i starten av pandemin och har därefter fortsatt att blomstra. Mer än någonsin. Konsumtionen av böcker i genren “Hem och trädgård” har nämligen ökat med hela 37 procent under årets andra kvartal.

*Om rapporten: “The Next Book Report” är baserad på unik data från hundratusentals användare på Nextorys nordiska marknader. Statistiken för Q2 avser perioden 1 april till 30 juni 2022 och jämförelser gjorde gentemot perioden Q1 1 januari till 31 mars 2022.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *