Porsche 75 år – live ikväll

För 75 år sedan förverkligade Ferry Porsche sin sportbilsdröm. Den 8 juni 1948 blev hans första Porsche 356 No 1 Roadster godkänd för trafik, vilket kom att bli starten på världens största sportbilsmärke.

Ferry Porsche och Porsche 356

Den första Porsche 356 – starten på världens största sportbilsmärke

Ferdinand ”Ferry” Porsche var son till Ferdinand Porsche. Fadern hade startat en ingenjörsverkstad i Stuttgart 1931, och blivit utsedd av Hitler att designa den första Volkswagen (Beetle – eller ”bubblan” som vi säger).

Efter andra världskriget hamnade Porsche senior i fängelse, anklagad för krigsbrott, och Ferry Porsche fick ta över faderns företag och fortsatte designa bilar. Men när Porsche skulle köpa en egen bil blev han så missnöjd med alternativen att han ska ha bestämt sig för att bygga sin egen. Den tekniska utgångspunkten var hans egen Volkswagen cabriolet med en turboladdad motor, och målet var att bygga en lätt, snabb bil som var rolig att köra. Designen tog sin inspiration i de sportbilar Porsche och hans far designat för andra kunder.

Den färdiga bilen fick namnet Porsche 356. Den byggdes ursprungligen med delar från Volkswagen och Porsche 356 fick därför precis som Volkswagen Bettle en bakmonterad, fyrcylindrig och luftkylning motor. Chassit var däremot helt nytt, och ursprungligen tillverkat i aluminium.

Rekonstruktion av den första Porsche 356, från Porsche Museum i Stuttgart

I början gick försäljningen trögt. På 2 år byggdes bara 50 bilar. Men 1951 vann en Porsche 356 sin klass i 24-timmarsloppet i Le Mans, och satte det nya märket på kartan. Nya egenutvecklade komponenter och versioner spädde på modellens framgång. 1954 kom en cabriolet, 356 Speedster, som kom att bli en hit i USA.

När tillverkningen av Porsche 356 slutade i mitten på 60-talet, hade den redan fått en ännu mer legendarisk ersättare: Porsche 911.

Live ikväll: Driven by Dreams

För att fira 75 år av egna bilar kommer håller Porsche ikväll 8 juni ett globalt online-event, ”Driven by Dreams”. Showen börjar 21:40 svensk tid och kommer pågå i ungefär en timma. Du kan följa evenemanget på bland annat YouTube och Porsches hemsida.

Porsche utlovar en stor show med besök från varumärkesambassadörer och bilar från märkets 75-åriga historia. Imorgon, 9 juni, öppnar dessutom utställningen med samma namn på Porsche Museum i Stuttgart.

För svenska Porsche-ägare och spekulanter kommer även Porsche Center att hålla event på temat ”Festival of Dreams” den 10 juni. För mer information, kontakta din närmaste Porsche-handlare eller läs mer här.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *