Porsche Boxster och Cayman blir 718

Porsches tvåsitsiga mittmotorbilar kommer från och med årsmodellskiftet 2016 att kallas 718 Boxster och 718 Cayman. Beteckningen 718 är en referens till den banbrytande sportmodellen av den typen från 1957, som var mycket framgångsrik vid den tidens berömda tävlingar.

718 Boxster och 718 Cayman har flera likheter både utseendemässigt och tekniskt. Båda kommer med lika starka fyrcylindriga turboladdade boxermotorer. I framtiden kommer Roadstern att positioneras på en högre prisnivå än Coupén – som man gjort med 911-modellerna. Porsche kommer att introucera 718 Boxster and 718 Cayman under loppet av 2016.

Modellserien 718 är en fortsättning på det beprövade fyrcylindriga konceptet och på historien om Porsches imponerande sportbilar. Det senaste exemplet är tävlingsbilen 919 Hybrid LMP1 som också har en högeffektiv turboladdad fyrcylindrig motor på bara 2 liter. Porsche slutade inte bara på första och andra plats i 24-timmarsloppet Le Mans, utan vann nu senast också konstruktörs- och förarmästerskapstitlarna i WEC World Endurance Championship. Med de segrarna har 919 Hybrid visat på prestandapotentialen i framtidens sportbilsmotorer från Porsche.

Historien om 718

porsche 718
Legenden är tillbaka. Den modell av Porsche 718 som tillverkades mellan 1957-1962.

Fyrcylindriga boxermotorer har en lång tradition hos Porsche och de har varit mycket framgångsrika. I slutet på 1950-talet var 718 – efterföljaren till den legendariska Porsche 550 Spyder – symbolen för den fyrcylindriga boxermotorn vid dess höjdpunkt.

Vare sig den deltog i 12-timmarsloppet på Sebring 1960 eller i backtävlingar i European Hill Climb Championship som kördes mellan 1958 och 1961, segrade Porsche 718 över ett stort antal konkurrenter med sin motorstarka och effektiva fyrcylindriga boxermotor. Porsche 718 vann tre gånger mellan 1958 och 1951 i den klassiska tävlingen Targa Florio på Sicilien. I 24-timmarsloppet Le Mans 1958, blev 718 RSK, med sin 142 hk starka fyrcylindriga motor, trea och fyra totalt i konkurrens med betydligt motorstarkare bilar.

Hämta din Porsche själv vid fabriken

gammal bild porsche 2
Här överlämnar Ferdinand ”Butzi” Porsche en US-specificerad 911 nummer 150 000 till sin nya ägare.

Sedan i början av år 1950 kan kunder själva hämta sin Porsche vid huvudkontoret i Zuffenhausen. Antalet kunder som hämtar sin bil vid fabriken har stadigt ökat under de gångna sex decennierna. Bara under 2014 hämtade runt 3 100 kunder sin Porsche i Zuffenhausen.

Där väntar ett omfattande program med fabriksbesök, en tur genom Porsche-muséet och en trerätters meny i gästmottagningen på fabriksområdet. Först under hösten 2015 blev konceptet förnyat.

Historien om Factory Collection i Zuffenhausen började strax efter att den första Porsche 356 tillverkats den 6 april 1950 i Stuttgart. Porsche gjorde en dygd av nödvändigheten; något Porsche Center fanns ännu inte och nätet av oberoende bilhandlare var fortfarande mycket glest. Ville kunderna köpa en Porsche var de tvungna att anmäla sig vid grinden till fabriken i Zuffenhausen.

I Stuttgart kunde kunderna sedan rådgöra, tala om tillbehör, konfigurera bilen, göra en beställning, komma överens om leveranstid. Porsche-kunderna fick redan från början en nära kontakt med sin bil – då liksom nu. Också fabriksbesöket strax före överlämningen har ända till denna dag blivit oförändrat och det ger kunden en inblick i den höga graden av handarbete i produktionen.

På grund av den låga produktionskapaciteten under 1950-talet blev kunderna handplockade. Till en av de mest berömda köparna av en tidig årsmodell av Porsche hör Roman Polanski, regissör och skådespelare i filmen Vampyrernas natt. Till hans ära lade då Porsches medarbetare med Dracula-tänder i bilen.

Kunderna på 50-talet hälsades välkomna av ikonen, racerföraren Herbert Linge. Han hjälpte kunderna att lära känna sin Porsche och introducerade dem för sportvagnens egenskaper.

gammal bild porsche
En tidig överlämning av en Porsche 356, ägaren bjuder på champagne.

Idag kan kunder hämta sin Porsche vid anläggningen i Zuffenhausen, oavsett om det är en 911, Boxster eller Cayman tillverkad i Zuffenhausen, eller om det är en Panamera, Cayenne eller Macan tillverkad i Leipzig.

På Porsches FIA-certifierade testbana i Leipzig kan kunden dessutom lära känna sin Porsche och accelerera och testa kurvtagningsförmågan. Det gör cirka 1 900 kunder per år. Oavsett om kunderna hämtar sin bil i Zuffenhausen eller i Leipzig tar sig instruktörerna tid att förklara deras nya Porsche för dem, att ställa in förarstolen optimalt, att koppla ihop mobiltelefonen med Porsche Communication Management-systemet eller svara på frågor om de många assistanssystemen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *