Porsche Macan blir helt elektrisk

Nya Porsche Macan 2024

Framgångarna med Taycan så gör Porsche även Macan helt elektrisk. 10 år efter lanseringen försvinner alla Macan-modeller med förbränningsmotorer och kvar blir nya Macan 4 och sportvarianten Macan Turbo. 

Med nästan 1 miljon sålda bilar har Macan lyckats bygga en stark marknadsposition som “lillasyskonet” i Porsches portfölj. Men hur kommer det gå när världen blir elektrisk?

Exteriör och design

Exteriört är sig Macan relativt lik, vilket inte är dumt alls. Den strömlinjeformade karossen med sina coupe-linjer är tidlöst klassisk och jag skulle gå så långt som att säga att det är marknadens vackraste el-SUV.

De främre strålkastarna har lånat sin stil från Taycan, med fyra distinkta LED-element – även det en lyckad uppgradering. Bakluckan präglas av en futuristisk svart list. En elegant detalj är de ramlösa dörrarna, som ändå stänger med en betryggande kassaskåps-“klunk”.

Porsche har också gjort nya Macan något längre, och samtidigt passat på att förlänga hjulbasen nu när man inte längre behöver ta hänsyn till motorn. Istället har man nu både ett rymligt bagage runt 500 liter (beroende på ditt val av ljudsystem) och en rejäl frunk.

Interiör

macan 2024 interiör

Interiört är det som vanligt toppklass rakt igenom. Som vanligt med Porsche är materialvalen bra och kvalitetskänslan hög. Till skillnad från Tesla så har Porsche också valt att behålla ett antal fysiska knappar och element i metall som ger en både funktionell och vacker interiör. Enligt gällande mode finns också en LED-strip som löper runt framsätet och förarkonsolen.

Framsätet präglas av en integrerad svart panel med stora skärmar. I grundutförandet har Macan två skärmar – en 12,6-tums välvd förardisplay och en 10,9-tum stor multimedia-display. Som tillval kan även framsätespassageraren en egen 10,9 tum display, precis som hos många andra premiummärken idag. Porsche kör numera Android som operativsystem, vilket hjälper upp prestandan.

Porsche Macan 2024 interiör

Det går till och med att få en avancerad heads-up display som visar förarinformation och navigationstips virtuellt framför föraren.

Den längre hjulbasen skapar möjligheten till ett rymligare baksäte. Från att ha varit för litet för 4 vuxna bör det nu gå bra att trivas bra även i baksätet. Dessutom har bilen nu ett rymligt bagage runt 500 liter (beroende på ditt val av ljudsystem) och en rejäl frunk.

Porsche har också gjort nya Macan något längre, och samtidigt passat på att förlänga hjulbasen nu när man inte längre behöver ta hänsyn till en förbränningsmotor.

Prestanda och funktionalitet

Macan bygger på en modern gemensam helelektrisk plattform som Porsche och Audi delar, Premium Platform Electric (PPE), med s.k. 800V-arkitektur.

Tack vare den moderna arkitekturen och en besatthet vid aktiv och passiv aerodynamik så har Porsche lyckats få till en mycket kraftfull sport-SUV i Macan. Macan 4 levererar 408 hk, dvs inte mycket mindre än gamla Porsche Macan Turbo, medan nya Macan Tubro får hela 680 hk.

Resultatet är en ruskigt snabb bil för sin storlek. Macan 4 gör 0-100 på 5,2 sekunder, medan Turbo bara behöver 3,3 sekunder. Både Macan 4 och Macan Turbo är fyrhjulsdrivna. Dessutom går det att få backhjulsstyrning, dvs. att bakhjulen hjälper till att till exempel korta svängradien genom att vrida med.

Samtidigt är räckvidden också bra. Ett 95 kWh batteri ihop med det låga luftmotståndet ger en WLTP-räckvidd på upp till 613 km för Macan 4 och 591 km för Macan Turbo – mer än en Tesla Model Y Longe Range. Tester som gjorts på förserier indikerar också att den verkliga räckvidden är riktigt bra, uppemot 50 mil. Vid en laddstation med tillräcklig kapacitet kan Macan ladda 10-80 på bara 20 minuter.

Macan kommer med flera varianter på fjädringen, där den adaptiva luftfjädringen med Porsches PASM är standard i Macan Turbo. Den maximala släpvagnsvikten är 2000 kg.

Reflektioner

Varje teknikskifte är en möjlighet för nya tillverkare och ett hot för tidigare marknadsledare. Inte många hade nog trott på förhand att Porsche skulle navigera skiftet till elbilar så bra som man har gjort. Få bolag är ju lika tätt sammankopplade med förbränningsmotorn som Porsche.

Men Porsche har gjort det riktigt bra. Macan är en vacker el-SUV med bra prestanda och hög funktionalitet. Prislappen är hög – räkna med minst 1 miljon kronor – men troligen finns det ändå en signifikant internationell marknad i gränslandet mellan premium och lyx.

Vi kommer nog alltid att sakna något i en elektrisk Porsche, men framtiden ser onekligen ljus ut.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *