Sedan den lanserades 2019 har Porsche Taycan varit marknadens vackraste elbil. Körkänsla, exteriör och inredning var i toppklass. Det var bara ett problem: den elektriska prestandan höll inte riktigt måttet givet prislappen.
Nu kommer ansiktslyftet som löser problemet, tätt i hälarna på nyheten om en elektrisk Porsche Macan. Nya Taycan har fått mer effekt, längre räckvidd, snabbare acceleration och kortare laddtider.
Exteriör
Precis som innan kommer Taycan i tre olika varianter – sedanen och två shooting brakes, den klassiska Sport Turismo och den crossover-inspirerade Cross Turismo.
Samtliga varianter är fantastiskt eleganta, utan att kompromissa med sportigheten. Formerna utstrålar klassisk Porsche.
Jämfört med den ursprungliga Taycan har Porsche gjort mer skillnad mellan instegsmodellerna och Turbo-modellerna. Bara Turbo behåller t.ex. de vinklade strålkastarna. Detaljer, detaljer.
Taycan kommer i ett antal smakfulla nyanser, från klassiska metallic-lacker till de klassiska Legends, som racinggrönt eller skiffergrått. Dessutom finns en färgskala som kallas Dreams med lite mer lekfulla läppstiftstoner. En av lyxerna med Porsche är också möjligheten att helt fritt välja din egen nyans – till en extra kostnad förstås.
Interiör och funktioner
Till skillnad från många andra tillverkare har Porsche kämpat mot “Tesla-fieringen” med stora mittkonsolskärmar. Skärmar finns det fortfarande gott om – både förardisplay, mittkonsol och passagerardisplay (tillval) är nu digitala.
Men i Porsches Driver Experience Concept är i alla fall skärmarna integrerade i inredningen, vilket ger en mer klassisk design. Gladast är vi ändå för den analoga klockan, som får leva vidare på nåder.
I övrigt är det inte mycket att klaga på interiört. Stolar, sittposition och inredningsmaterial är i toppval.
Taycan har också fått utökade funktionalitet i grundutförandet. Ljuspaket, park assist, backkamera, elektriskt infällbara speglar, elframsäten, trådlås laddning och elektriska laddluckor är bara några av fd tillval som nu ingår.
Prestanda
Varje variant av Porsche Taycan kommer med fyra drivlinor – bakhjulsdrift, fyrhjulsdrift och de två trimmade Turbo och Turbo-S.
Jämfört med föregångaren har Porsche förbättrat alla specifikationer.
Genom större batterier och diverse optimeringar har räckvidden ökat upp till 35%. I praktiken borde det innebära någonstans mellan 40 och 50 mils räckvidd på vanliga motorvägar. Med högre laddeffekter har samtidigt laddtider kortast avsevärt, bara 18 minuter från 10%-80% vid rätt laddstation.
Motororeffekten har också ökat. Basutförandet med fyrhjulsdrift har nu 408 hk, vilket har sänkt 0-100 km / h till 4,8 sekunder. I Turbo-S får man hela 952hk, med 0-100 på 2,4 sekunder, vilket gör det till Porsches snabbaste modell. Ett speciellt läge kallat push-to-pass ger maximal effekt under 10 minuter.
Alla uppdaterade Taycan-modeller har adaptiv luftfjädring som standard. Till fyrhjulsdrivna versioner finns Porsche Active Ride som tillval – ett system som aktivt håller karossen rak genom acceleration, bromsning och kurvor.
Tankar
Med Taycan tar Porsche ytterligare ett steg i att befästa sin position som den ledande leverantören av elektriska lyxbilar. Medan andra lyxbilstillverkare tvekat eller inte hunnit med så har Porsche kastat sig in i den elektriska revolutionen och blivit en marknadsledare.
Det enda Porsche kan klandras för är naturligtvis priset. Med startpriser på 1,2 miljoner kronor och uppåt 2,5 miljoner för Taycan Turbo S är Taycan långt ifrån en folkbil. Det finns bilar för halva priset eller mindre med samma prestanda. Premien ligger inte längre i motorprestanda. utan körkänsla, design och tillval. Men det är knappast något
Den viktigaste frågan som kvarstår är väl vad som kommer hända med bilkänslan. Med digitala displayer över hela bilen och elektrisk motor försvann gradvis en stor del av det som var charmen i en Porsche. Skillnaden är ungefär som en Apple Watch mot ett klassiskt armbandsur – en Apple Watch är bättre på allt, förutom känslan på handleden.
Kommer det långsiktiga andrahandsvärdet att gå samma väg som det för en smartklocka?
Vad som än händer – tills vidare leder nu Porsche racet mot framtiden.