Positiva hälsoeffekter av spabad

positiva hälsoeffekter av spabad

I alla tider har människor sökt sig till varma bad för att lindra smärta och helt enkelt njuta en stund. På senare tid har det forskats en del om just varma bad och positiva hälsoeffekter. Forskningen bevisar att varma bad har en mängd olika positiva hälsoeffekter. 

I denna text berättar vi mer om varför ett spabad är hälsosamt och får dig att leva ett liv med mindre stress och mer avkoppling.

Smärtfri avslappning

Du som lider av smärta i rygg och nacke kan effektivt minska din smärta med hjälp av regelbundna spabad. Om du har ett spabad med massagefunktion så använd den för att minska din smärta och höja din levnadsstandard. 

Också för dig med sömnsvårigheter

Även du som har sömnproblem kan ha mycket nytta av ett härligt spabad innan läggdags. Det ångande varma vattnet löser upp spänningar i kroppen och hjälper dig att slappna av på riktigt. När kroppen inte kan bli av med spänningar kan det leda till sömnsvårigheter, huvudvärk och även humörsvängningar. Ett spabad hemma kan lösa många olika problem du lider av, utan att du egentligen märker av det. 

Kroppen har en fantastisk förmåga att vänja sig vid en alltför stressig vardag eller kronisk smärta i kroppen. När du väl tar tag i saken och lägger in regelbundna spabad i vardagen kommer du märka skillnaden väldigt snabbt. 

Varma bad ger en antiinflammatorisk effekt

Varma bad har samma antiinflammatoriska effekt som träning. Även om du själv tycker mycket om att träna och inte behöver ett spabad för de antiinflammatoriska effekterna kan ett spabad vara fantastiskt skönt efter ett hårt träningspass. När du tränar hårt behöver dina muskler återhämta sig innan nästa träningspass. 

Genom att spendera cirka 20 minuter i ett spabad efter träningen kan dina muskler återhämta sig snabbare. På så sätt är du redo för nästa träningspass snabbare. Dessutom bränner 1 timme i ett spabad lika många kalorier som en 30 minuters promenad. 

Har du diabetes?

Enligt en undersökning som har utförts av Phillip L Hooper kan personer med diabetes typ 2 ha mycket nytta av ångande varma spabad. I undersökningen meddelade patienterna att de fick förbättrad sömn och ett generellt bättre välbefinnande. En utav patienterna kunde till och med sänka sin insulindos. 

Forskningen har även kommit fram till att varma spabad kan sänka blodtrycket. Genom att minska blodtrycket minskar du även risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Minska nivån av stresshormoner i kroppen

I vårt alltmer stressade samhälle är det viktigt att hitta tid för dig själv och låta kroppen varva ner. För mycket stress leder lätt till utbrändhet som vi ser alltmer av i samhället. Ett spabad erbjuder en oas av lugn att varva ner i. Faktiskt räcker det med cirka 20 minuter om dagen för att återställa nivån av stresshormoner i din kropp. Oavsett om du föredrar att påbörja dagen med ett spabad eller avsluta den, hjälper ett ångande varmt spabad dig att behålla ditt lugn. 

Genom att lägga till aroma terapi i form av doftljus kan du skapa din egen lilla oas av avslappning. Dofter påverkar kroppen på flera olika vis. Du kan välja de dofter du behöver för dagen och på så sätt njuta av ett bättre välbefinnande i din vardag. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *