Prakt & Makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil

En av stormaktstidens mäktigaste familjer, ätten Brahe och deras överdådiga livsstil står i fokus i sommarens utställning i det pampiga Skoklosters slott, vid Mälarens strand. Här möter oss greve Per Brahe den yngre, hans hustru Kristina Katarina Stenbock, deras barn och andra samtida. Prakt och makt är en familjeutställning som tar besökaren till flera våningar i slottet, med aktiviteter i anslutning till utställningen. 

Adelns extravaganta livsstil till vardags och i fest med en lyxkonsumtion som sällan skådats går som en röd tråd i utställningen. Den visas i vacker slottsmiljö, i rum där släkten Brahe beskrivs ur olika perspektiv. I Silverkammaren presenteras t ex Brahes ägor och här kan barnen bygga sina egna slott av klossar. Ett grandiost uppdukat festbord kan beskådas i Brahematsalen.

Livets skeden skildras också, begravningar var lika storslagna som bröllop. Högadeln ståtade med kunglig prakt, där den dödes plats i samhället skulle befästas i all evighet. Det var viktigt för stormaktstidens adelsmän att bygga ett starkt varumärke i en hierarkisk värld, där gränsen mellan under- och överordnad var tydlig. Vid sidan av kungamakten dominerades styret av ett fåtal högadliga familjer. Den mest betydelsefulla var ätten Brahe, nr 1 i Riddarhuset.

Prakt & Makt Brahe och 1600-talets adliga livsstil är en vandringsutställning som Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet har producerat i samarbete med Jönköpings länsmuseum. Utställningen öppnar den 6 juni och pågår till 25 september.

skoklosters slott
Foto: Jens Mohr

Vid Mälarens strand, mellan Stockholm och Uppsala, ligger Skoklosters slott, ett av Europas bäst bevarade barockslott. Skoklosters slott byggdes som bostad mellan åren 1654–1676, mitt under den svenska stormaktstiden, av fältmarskalk och greven Carl Gustaf Wrangel.

Carl Gustaf  Wrangels gjorde militär karriär samtidigt som han genom krigsbyte och inköp lade grunden till en representationsbostad av europeiskt snitt. Liksom furstarna i Europa, försökte han förstå världen genom att samla de märkvärdiga ting som människan och naturen hade skapat. Rustkammaren är fylld av vapen, rustningar och exotiska föremål från hela världen. Från Holland beställdes glittrande textilier och gyllenlädertapeter till paradvåningens rum. Till biblioteket köpte han kartor och reseberättelser från avlägsna länder. Högst upp på vart och ett av slottets åttkantiga torn placerades en symbol för universum – armilarsfären.

I början av 1700-talet instiftades Skoklosters slott som fideikommiss, en ägandeform som innebar att föremål och samlingar inte kunde säljas utan endast gå i arv inom släkten. Tack vare det finns idag en unik kulturhistoria representerad på Skoklosters slott (som sträcker sig) från 1500-talet till 1800-talets mitt.

Svenska staten köpte 1967 Skoklosters slott komplett med 20 000 föremål och 30 000 böcker. Här är idag också museibutik och slottscafé. I närheten finns en klosterkyrka från 1200-talet och ett värdshus.

WrangelvŒmingen. Filen.
Foto: Erik Lernestål

Dekorationerna i grevens och grevinnans förmak skiljer sig åt. I grevens rum är utsmyckningen krigisk, med vapen och rustningar framför allt. I grevinnans förmak- en kvinnas område ser vi främst blommor och frukter i taket, på spisen och på väggarna.

Inv.nr om det finns.
Foto: Jens Mohr

Omgången Korridor utanför paradvåningen. På varje våningsplan finns omgångar mellan rumssviterna och den centrala borggården. De leder besökaren runt i huset och till trapporna mellan våningarna.

URI
Foto: Erik Lernestål

Vertumnus, förvandlingsporträttet av den tyskromerske kejsaren, habsburgaren Rudolf II,1552, -1612 är en av världens mest kända målningar. Konstnären Giuseppe Arcimboldo, 1527- 1593, Milano, kom till hovet i Prag, då ett intellektuellt centrum för konsthantverk och vetenskap i Europa. Konstverket är livligt efterfrågad av världens museer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *