Prisbelönt skånskt destilleri satsar på den svenska marknaden

Purity Vodka från Ellinge slott i Skåne är världens bästa vodka. Det bekräftades på The International Wine & Spirit Competition i London nyligen där Purity vann den högsta utmärkelsen. Nu storsatsar det lilla destilleriet utanför Eslöv på den svenska marknaden.

Sedan lanseringen 2005 har Purity Vodka från Ellinge dominerat internationella tävlingar med över 150 guldmedaljer. Den senaste utmärkelsen kommer från International Wine & Spirit Competition (IWSC) som är världens största och äldsta dryckestävling. Där vann Purity som första svenska spritproducent trofén för världens bästa vodka.

Ellinge slott utanför Eslöv.

Efter att främst ha varit inriktad på den amerikanska marknaden väljer nu Purity Vodka att satsa på Sverige. Det sker genom en prissänkning för att göra vodkan tillgänglig för en större målgrupp. Purity vodka tillhör den absolut högsta kvalitetsklassen som kallas ultra premium internationellt men som knappt existerar i Sverige.

– Skillnaden mellan standard- och ultra premiumvodka är som natt och dag. Än så länge är endast en av tusen sålda flaskor vodka i Sverige av ultra premium den högsta kvalitetsklassen, säger Thomas Kuuttanen, Master Blender på Purity Vodka. Därför har vi tidigare främst fokuserat på den amerikanska marknaden som har mycket högre efterfrågan. Men nu är tiden inne för svenskarna att upptäcka kvalitet istället för kvantitet. Skillnaden på olika sorters vodka är enorm, både som ren sprit eller som bas i drinkar och cocktails.

Den speciella karaktären i Purity Vodka kommer från destilleringen som sker 34 gånger i en liten kopparpanna. Det skapar en koncentrerad smaksprit som balanseras med neutral sprit från svenskt ekologiskt vete samt reduceras i alkoholstyrka genom mineralrikt källvatten från Kinnekulle.

Tekniken är utvecklad av Thomas Kuuttanen och han är ensam i världen med att använda en så extraherande destilleringsprocess. För sitt arbete blev Thomas Kuuttanen i december 2016 utsedd till International Master Blender of the Year av den världsledande branschtidningen The Spirits Business.

Thomas Kuuttanen vid destilleringspannan.

Purity Vodka finns i utvalda butiker på Systembolaget samt genom beställningssortimentet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *