Rätt klädsel på en yachtklubb

rätt klädd för yachtklubben

Om du har blivit inbjuden till en yachtklubb måste du välja rätt klädsel för att passa in, oavsett om det gäller en middagsbjudning eller något annat event.

Undersök om klubben har en klädkod

De flesta yachtklubbar postar den gällande klädkoden på sina hemsidor och du bör därför börja med att se efter om så är fallet med den klubb du ska besöka. Yachtklubbar kan ha olika klädkoder och en del kräver semi-formell klädsel för middagar, men under middagsdanser och baler kan det krävas cocktailklädsel med slips. 

En del klubbar tillåter rena, klassiska jeans och shorts för lunch. För middagar är det dock nästan alltid ett krav att jeansen lämnas hemma. Olika avdelningar av en yachtklubb kan dessutom ha varierande klädkoder. Barer och utomhusområden brukar vara mer avslappnade och tillåter ledigare klädsel.

Vad du aldrig bör bära

Ibland är det enklare att ta reda på vad som är lämplig klädsel genom att peka ut vad som är olämpligt. Om du väljer att segla i Italien eller något annat land är det viktigt att vara medveten om kulturella skillnader. Vi svenskar har en tendens att vara ganska informella jämfört med andra länder. I Italien kan det därför förväntas att du är uppklädd på terrassen, under luncher och andra avslappnade tillställningar. Att vara medveten om kulturella skillnader är viktigt när det kommer till klädkod.

Det här är bara en kort lista på vad du aldrig ska ha på dig när du besöker en yachtklubb. I värsta fall kan du bli avvisad vid entrén eller få många missnöjda blickar som ifrågasätter din klädsel ifall du bär följande:

Flip-Flops eller barfota

Det är aldrig acceptabelt att använda flip-flops eller gå barfota inuti en yachtklubb. Är eventet informellt kan istället seglarskor eller eleganta sandaler vara ett bra val.

Badkläder eller bart bröst

Gå aldrig omkring i badkläder eller utan tröja på en yachtklubb, utan spara det till båten eller stranden. Om du sitter på terrassen till en yachtklubb kan det accepteras med badbyxor, ifall du har något lämpligt plagg att täcka överkroppen med.

Kepsar eller andra hattar

De flesta yachtklubbar föredrar att besökare tar bort sina huvudbonader när de är inuti lokalerna. Kepsar och dylikt bör enbart användas under seglingar.

Slitna, fläckiga eller trasiga kläder

Alla kläder som har revor, fläckar, hål, tappade knappar eller som ser slitna ut bör givetvis lämnas hemma.

Undertröjor som inte är diskreta

I regel bör du undvika att välja en mönstrad t-shirt eller en t-shirt med en slogan. Det är nästan alltid bättre att bära en kragskjorta, även om det är en casual modell som till exempel en pikétröja.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *