RAY Atelier designar NKs julskyltning 2022

jul på NK

Den traditionsenliga julskyltningen på Nordiska Kompaniet är självklart en av Stockholms jul-höjdpunkter varje år. Traditionen har funnits i över 100 år och ger en magisk start på julen i Stockholm.

Den 20 november var det dags igen. Som traditionen kräver avtäcktes fönstren varefter tomten med musikparad anlände till varuhuset strax därefter.

Tomten anländer till NK. Foto: NK

Årets julskyltning på NK

NKs skyltfönster 2022, designat av RAY Atelier. Foto: NK

Nytt för i år är att designen av julskyltningen är designad av RAY Atelier. RAY Atelier har förvandlat NKs skyltfönster till en tidlös fantasivärld med mycket humor och en drömsk estetik som påminner om Kalle och Chokladfabriken och Alice i Underlandet.

Mycket humor och fantastiska detaljer. Foto: NK

Årets designers – RAY Atelier

RAY Atelier är en kreativ studio, som grundades av Saba Gedda, Kia Lublin och Cora Hamilton i Stockholm 2018. Specialiteten är design av fysiska utrymmen för varumärken och sedan grundandet har man bland annat fått designa runways och skyltfönster åt varumärken som Totême, Hermés, Vitra och Tiger of Sweden. I år vann man ett Guldägg för sitt koncept En vintersaga för Totême.

RAY Atelier design för Totême
Juldekor av RAY Atelier för Totême. Foto: RAY Atelier

Vi passade på att ställa lite frågor till RAY Atelier inför premiären.

Hur känns det att få något så klassiskt och anrikt som NKs julskyltning?

Vi är så glada och hedrade att få ta oss an detta anrika uppdrag och att få jobba tillsammans med NK. Eftersom vi älskar julen så är traditionen både en tillgång och en utmaning. Utmaningen är framför allt att skapa något nytt som tilltalar både stora och små inom ”Ramarna av vad julen är” – julen är ju julen.

Några av personerna bakom årets julskyltning på NK hos RAY Atelier
Bakom kulisserna på NKs julskyltning. Foto: NK

När e-handeln ersätter butikerna tappas ju mycket av ett varumärkes fysiska form och närvaro. Hur ser ni på detta? 

Vår upplevelse och erfarenhet är att de som lyckats allra bäst är de som satsar både på e-handel och fysisk närvaro.

Att behandla butiken som en destination, upplevelse, en plats att stimulera och aktivera sina kunder. Färre men värre butiker, där huvudsyftet är att agera showroom med unika och överraskande upplevelser.

Finns det några klädmärken som står på önskelistan att få arbeta med?

Absolut! Jacquemus, Loewe mfl. Men för oss handlar det i första hand om att arbeta tillsammans med varumärken som vill förnya, pusha gränser och vara visionära. Det är eg inställningen till sitt varumärke som vi ser som intressant i samarbeten. Det skulle lika gärna kunna vara en matbutik som ett hotell eller klädmärke.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *