Recension: Avskalade cocktails med klass på Röda Huset

Röda Huset på listan över världens 50 bästa barer

”Japandi” är tydligen det nya namnet på det logiska mötet mellan det avskalade japanska och moderna nordiska. Och är det ett ord som slår en på cocktailrestaurangen Röda Huset så är det nog just det. Här svängs enkla drinkar i ännu enklare glas – så att smakerna får stå i centrum.

Med modigt och precis lagom mycket glimten i ögat så har Röda Huset blivit en favorit jag gärna återkommer till.

Röda Huset och Sergelpaviljongen

Sergelpaviljongen är en av de där platserna som känns som de alltid funnits, fast byggnaden bara är några år gammal. Med klokhet och en fingertoppskänsla för stil har Marge Arkitekter skapat en byggnad som med all säkerhet kommer bli ett landmärke i Stockholm.

Bara ett stenkast från Sergels Torg har SEBs gamla bankkontor blivit ett helt nytt kvarter, Sergelhusen. Paviljongen är i själva verket en funktion, som tillsammans med trappan ska förbinda de olika nivåerna i staden. Samtidigt har fasaden blivit ett konstverk i sig själv, signerat Gunilla Klingberg.

Från en ganska anonym entré på Malmskillnadsgatan träder man in i en liten restaurang som öppnar upp med en fantastisk utsikt över gamla plattan. Trots de stora fönstren känns det intimt, inte exponerat. Borden följer husets form längs med fönstren, medan baren – bokstavligen talat – står i centrum.

Här har Hampus Thunholm byggt upp en restaurang med drycken i fokus. För Röda Huset är mer än bara cocktails, även om det hade varit fullt tillräckligt. Thunholm har utöver tiden med Lucy’s Flower Shop också en bakgrund på flera av Sveriges bästa restauranger: Esperanto, Shibumi, Djuret och Fäviken Magasinet. Även köksmästaren Viktor Gilck har fina meriter på listan: Babette, Folii och Daniel Berlin Krog.

Omtanken skiner igenom i många olika val. Till exempel undviker man citrus, och väljer istället syra från svenska äpplen. Flädern är plockad i närheten av Stockholms Stadion.

Från öppningen 2021 tog sig Röda Huset in på top-100 för World’s Best Bars 2022, och i år tog stod man som enda svenska bar på World’s Best Bars 2023. En prestation som inom idrotten förtjänat minst ett Bragdguld.

Menyn

Röda Husets meny består av en ganska klassisk restaurangmeny, med snacks, förrätter, huvudrätter och pizzor. Fokus på hållbarhet och närproducerade råvaror är hela tiden där, men det tar inte över. Istället känns menyn nationslös – som en samling av bra idéer från alla världens hörn. Lantpatén med cornichons och Piomentesisk paprika samsas med en fläskkotlett med brysselkål.

Själv bestämmer jag mig för att hålla det enkelt. Lite delikatesser till förrätt, följt av en pizza. Lite överraskad är jag över att chark är tunna skivor lufttorkad skinka och inget annat. Men smakerna är det verkligen inget fel på.

Dryckerna då? Cocktailmenyn är klädd till en karta över Norden, med drinkar till synes utplacerade efter något slags geografiskt temperament. Kolsyrade hallon från Gotland, Fjällbjörken i Finland och Fjällfilen i Värmland. Glasen är enkla och serveringen likaså. Kvällens enda bartender ser faktiskt inte ens särskilt stressad ut. Men det är alltid någon liten finurlig detalj i varje cocktail – en udda ingrediens här, en speciell beredning där.

Först ut är en Fjällbjörk – en Dry Martini smaksatt med björk och en liten klick granskott som svävar själv i glaset. En Dry Martini kan ibland vara åt det riviga hållet, men den här riktigt behaglig. Näst ut blir en Vilda Hallon, en Negroni smaksatt med vildhallon. Även här är smaken nästan saftlikt mild med tydliga inslag från hallonen.

Pricken över i:et blir den flytande efterrätten. För det är vad jag beställer och exakt vad jag får. När jag sluter ögonen är det inte cocktailen Brända Äpplen utan en flytande äppelpaj som rinner runt i gommen. Thunholm har i intervjuer sagt att han alltid börjar med smaken först, inte spriten, och det stämmer perfekt.

Röda Huset har fått kritik i recensionerna för sin ojämna service. Och ja, det är ju inget översvallande bemötande man får. Varje beställning möts med ett nickande och något småprat i baren är inte aktuellt. Men jag får i alla fall vad jag bett om, och relativt snabbt. Det räcker för mig.

Summering

Kanske är det lättare att göra en bra meny än att bygga ett bra team. Men med en stark ägare i Stureplansgruppen, Stockholms bästa lokal och en inspirerad meny så är det mycket som talar för Röda Huset.

Personligen älskar jag de opretentiösa och välsmakande drinkarna och den spridda menyn. Priserna känns rättvisa också. Men den som söker en show, eller en samtalsterapeut, får nog hitta ett annat ställe. Till Röda Hörnet kommer man för den goda smakens skull.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *