Rent vatten är grunden för all överlevnad

rent vatten

Tillgång till rent och drickbart vatten är det absolut viktigaste i alla samhällen. Ingenting är så viktigt för oss människor, då vi kan klara sig relativt länge utan mat, men endast några dagar utan vatten. Vattnet vi dricker behöver vara rent för att vi inte ska drabbas av något virus eller få i oss bakterier som kan orsaka sjukdomar. I Sverige är vi vana vid att bara vrida på kranen för att få rent dricksvatten men det kan tyvärr uppkomma situationer där du inte har tillgång till rent kranvatten. Då behöver du vara förberedd med rätt utrustning för att kunna hämta, förvara och rena vatten.

Vandring och krissituationer

En Vattenrenare hjälper dig att vara förberedd under dina vandringar, expeditioner och krissituationer i samhället när du inte har tillgång till rent vatten.

Din bästa livförsäkring för en kris är att vara förberedd. Brist på vatten kan uppstå i många situationer. Vattnet kan försvinna vid ett större strömavbrott eller något annat som stör försörjningskedjan. Har vattnet blivit förorenat behöver du ha tillgång till effektiv vattenrening.

Om du har planer på en längre vandringstur ute i vildmarken kan du behöva ett enkelt sätt att rena vattnet på. Det kan ta lång tid innan du hittar en ren bäck eller källa från vilken du kan fylla på vattenflaskorna. Det finns olika praktiska filterlösningar för vattenrening med låg vikt, vilket är perfekt att ta med på nästa expedition. När vattnet rinner igenom dessa får du filtrerat vatten som är drickbart direkt. 

Olika vattenreningsmetoder

Det finns flera typer av produkter för vattenrening. Vilken som är bäst för dig beror på situationen. Vattenrening vid friluftsliv ställer exempelvis andra krav än om vattnet hemma är kontaminerat. 

Kemisk vattenrening – Vattenreningstabletter och pulver

Detta är en av de enklaste metoderna för att rena vatten och är ett effektivt sätt att ta död på virus och bakterier. Vattenreningstabletter och vattenreningspulver är därför ett smidigt sätt att säkra din tillgång till rent dricksvatten och är lätta att ha med sig. Det gör dem till ett bra alternativ om du är ute på vildmarksäventyr och har begränsad plats i ryggsäcken, men även för att ha hemma i din krisberedskapslåda. Du lägger bara i tabletten eller pulvret i en behållare med smutsigt vatten och låter den verka. För att undvika parasiter behöver du även filtrera vattnet.

Vattenrening via filter

Olika typer av filter fungerar på olika sätt. Det finns de där du pumpar vatten genom filtret. Det finns även sådana som drivs av undertryck, eller som drivs av gravitation. I det sistnämnda fallet fyller du på vatten i din behållare och låter det rinna genom filtret. När du behöver förvara en större mängd vatten är en kombinerad vattenbehållare med vattenfilter bästa alternativet.

Portabelt vattenreningsfilter i form av ett sugrör finns också som gör att du kan dricka direkt ur ett vattendrag. Detta är därför en fantastiskt bra lösning under vandringsturen. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *