Resultaten från vårens främsta auktion – Important Spring Sale

Målning signerad Anton Thiele från år 1886. Bild: Bukowskis

Det blev hela elva miljonnoteringar och höga slutpriser för både konst och konsthantverk under den första dagen av Bukowskis Important Spring Sale som gick av stapeln igår. Anders Zorns målning ”En Eva”, ett av auktionens främsta nummer, blev vårens dyrast sålda verk med ett slutpris på 8 452 000 SEK.

Auktionens första dag presenterade flertalet verk från våra främsta svenska mästare, så som Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors.

anders zorn en eva
Anders Zorns ”En Eva” med ett slutpris på 8 452 000 SEK.

Konst och konsthantverk i gott skick är fortsatt efterfrågat och vi är stolta över en mycket fin auktion med höga slutpriser och ett stort internationellt intresse. Nu ser vi fram emot en minst lika händelserik och energisk auktionssäsong till hösten, säger Björn Extergren, Chef Intag- och försäljning.

Några av auktionens höjdpunkter stod Carl Larssons verk ”Sommar i Sundborn/Flicka i Trädgård” för tillsammans med Anders Zorns, ”Mrs. Walter Bacon”, vilka uppnådde ett slutpris på 5 573 750 SEK respektive 2 695 000 SEK.

carl larsson målning flicka
Carl Larssons verk ”Sommar i Sundborn/Flicka i Trädgård”

En personlig favorit är Helene Schjerfbeck, vars verk ”Ung kvinna” och ”Luktärter” båda gick fantastiskt bra med budgivare både i Sverige och internationellt. Att efterfrågan var stor var särskilt roligt med tanke på att Schjerfbeck är högaktuell med en utställning i London till sommaren, säger Andreas Rydén, Chefsspecialist konst och vVD.

Helene Schjerfbeck (1862-1946), ”Ung kvinna”

Innehållet på möbelavdelningen var minst lika högklassigt och kunde stoltsera med en gustaviansk byrå av mästaren Gottlieb Iwersson från 1700-talets slut, vilken uppnådde ett slutpris på 563 000 SEK. Haupt fanns givetvis representerad och denna gång med både ett hörnskåp och ett bord i absoluta världsklass, vilka uppnådde ett slutpris på 379 750 SEK respektive 281 750 SEK.

Gustaviansk byrå av Gottlieb Iwersson.

Unika föremål med karaktär och historia är ständigt efterfrågade av våra kunder. Ytterligare exempel är en magnifik bordspendyl av urmakare Claudius Du Chesne Londini som uppnådde ett slutpris på 453 250 SEK, samt två dekorativa kandelabrar från 1810 som såldes för 343 000 SEK, säger Henrik Åberg, Specialist möbler och konsthantverk.

bordspendyl antik
Bordspendyl av urmakare Claudius Du Chesne Londini.
Kandelabrar från år 1810.

Täthet gör skillnad. En ca 30 år gammal Isfahan med ca 1–1,1 miljon knutar per kvadratmeter tredubblade sitt pris och såldes för 110 250 SEK. Min absoluta favorit, en Ziegler Mahal från 1800-talets andra hälft, med mycket slitage och många skador fann ändå en mycket lycklig ägare för 73 500 SEK. Sist men inte minst klubbades en ljus och härlig ”Gyllenrutan” och en elegant ”Falurutan” av Barbro Nilsson på MMF AB högt över utrop, säger Anette Granlund, specialist mattor och islamiskt konsthantverk.

Barbro Nilssons ”Falurutan blå” såldes för hela 170 000 SEK.

Den asiatiska avdelningen bjöd på energiska budgivningar med både svenska och internationella intressenter. Avdelningen innehöll flertalet prisraketer som slutade långt över utropspris, så som t.ex katalognummer 606, de fina faten från Kejsar Yongzhengs period (1723-36) som uppnådde ett slutpris på 2 995 125 SEK.

Tallrikar från Qingdynastin med Yongzhengs märke.

Den kinesiska marknaden har vänt uppåt igen, intresset är otroligt starkt för föremål från fina svenska samlingar. Vårt långsiktiga arbete har gett resultat och vi är väldigt glada för förtroendet vi får från säljare som så väl köpare, säger Cecilia Nordström, Ansvarig specialist Asiatisk keramik & konsthantverk.

I den mycket omfångsrika smyckeavdelningen bjöd det delikata hängsmycket från Fabergé på den mest intensiva budgivningen, vilken slutade på otroliga 2 633 750 SEK, en av auktionens absoluta toppnummer.

Hhängsmycke från Fabergé.

Hängsmycket hade allt våra samlare söker så som proveniens, en ikonisk formgivare och föregångare som även formgav två av de kejserliga äggen för Fabergé samt utsökt kvalitet, säger Cecilia Andrén, Ansvarig specialist smycken.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *