Roborock: Gentlemannens bästa vän

Om du någonsin bott i en lägenhet från sekelskiftet eller tidigare har du kanske stött på ett rum som kallas jungfrukammaren, beläget innanför köket. Här bodde jungfrun – eller hembiträdet som det kom att heta senare – som skulle se till att hemmet var i perfekt skick.

Tiderna har ändrat sig, som väl är. Städningen sköter vi svenskar nu själva, eller så använder vi oss av en städfirma (där de anställda får ha sitt eget hem!). Men drömmen om det alltid välstädade hemmet har nog aldrig varit starkare än nu. Samtidigt har tiden till att faktiskt städa nog aldrig varit mindre. Med barn, husdjur och två jobb glider verklighetens golv allt längre från inredningsreportagets idealbild i många familjer.

Lösningen stavas robotdammsugaren. Och det som vi slarvigt fortfarande kallar robotdammsugare kan numera både dammsuga och moppa golven – om du har rätt modell.

Som så mycket annat i en gentlemans liv får man nämligen vad man betalar för. Vi har tagit en titt på en av marknadens bästa och mest prisvärda robotdammsugare, Roborock Q7 Max.

Roborock Q7 Max

Roborock Q7 Max är robotdammsugaren som inte bara dammsuger utan även våtmoppar och t.o.m. tömmer sig själv. Allt styr du själv direkt från Roborocks smarta app i din smartphone eller tablet.

Q7 Max ligger mitt i Roborocks modellprogram och erbjuder mycket funktionalitet till ett bra pris, inte minst jämfört med tiden du kommer spara i ditt liv.

Dammsuger och moppar automatiskt

Roborocks dammsugare är utrustade med LIDAR-sensorer som automatiskt bygger upp en modell av ditt hem i 3D och avgör vad som kan moppas och vad som bara ska dammsugas. Det här är samma teknologi som används t.ex. i många självkörande bilar. Du behöver inte programmera någonting, utan Roborock sköter kartläggningen själv.

Med en sugkraft på 4200 Pa suger upp Roborock upp skräp även mellan golvbrädorna i ett plankgolv. Dammsugaren är utrustad med en stöttålig borste i slitstarkt gummi, som Roborock använder för att lösgöra smuts som sitter djupt fast. Ett HEPA-filter gör att pollen, kvalster mm fångas upp istället för att virvla upp i hemmet.

För att ge bästa möjliga städresultat moppar Roborock samtidigt som den dammsuger. Sugkraft, mopptryck och vattenflöde anpassas automatiskt beroende på vilket rum robotdammsugaren befinner sig i.

Laddar och tömmer sig själv

Q7 Max drivs av ett högkapacitetsbatteri på 5200 mAh som ger 3 timmars städning på bara en laddning. När det är dags att ladda sköter Roborock det själv.

Med Roborock Q7 Max+ ingår en mer avancerad laddstation som också tömmer din Roborock, en fantastisk uppfinning! Samtidigt som dammsugaren laddas så töms dess vatten och smuts över i en större behållare, som kan klara sig upp till 7 veckor mellan tömningarna.

Smarta funktioner

Roborocks app hjälper dig att se hur robotdammsugaren uppfattat ditt hems planlösning. Här kan du t.ex. sätta scheman för städning, markera områden du inte vill ha städade (med det dramatiska namnet “no go zones”) och själv bestämma allt från sugkraften på ekparketten till moppfrekvensen på golvet i hallen. Det går även att aktivera mattförstärkningsläge för djuprengöring av mattor.

En av favoritfunktionerna är röststyrningen. Roborock Q7 har röststyrning som kan kopplas ihop med Amazon Alexa, Google Home eller Apple Siri – att enkelt kunna utbrista “Hej Siri, städa mitt rum!” är funktionen vi alltid drömt om.

Resultatet då?

Vill du se hur bra en Roborock hanterar familjens värsta utmaningar kan du titta på YouTube-videon här, där Samuel Jones utmanar sin Roborock med bl.a.  chipssmulor och köttfärssås med spaghetti.

Klart är att Roborock fixar rent bättre än någon dammsugare vi sett, och är man mot förmodan inte nöjd – ja då är det bara att be den ta en runda till med röststyrningen. Snacka om en gentlemans bästa vän.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *