Rolex – det mest eftertraktade klockmärket i auktionsvärlden

kaplans klockkvaliteten våren 2019 rolex

Vi fortsätter med bevakningen av den kommande auktionen Klockkvaliteten som äger rum på auktionshuset Kaplans i Stockholm 18 maj. De senaste åren har speciellt ett klockmärke utmärkt sig genom att ständigt sätta nya rekord i auktionsvärlden – det prestigefyllda lyxmärket Rolex.

Bland de mest kända Rolexbärarna har vi genom åren sett världsberömda och inflytelserika popstjärnor, sportprofiler och influencers, så därför är det kanske inte så konstigt att Rolex har kommit att bli ett klockmärke som många drömmer om att få äga.

Vårens kvalitetsauktion på Kaplans, Klockkvaliten, finns inte mindre än 27 stycken Rolexklockor av olika modeller och tillverkningsår till försäljning. Här delar Georgios Batselas, chef för Kaplans Klockvärdering, med sig av sin expertis gällande den enorma attraktionskraft som Rolex besitter.

Varför tror du att Rolex har haft sånt uppsving på auktion?

Flera faktorer har bidragit, till att börja med på grund av att det de senaste åren har kommit ut särskilt unika vintageklockor till försäljning, som till exempel Paul Newmans privata Daytona som satte nytt rekord 2017. Men också för att Rolex har stått fast vid sin idé om en klockas syfte. Rolex var tidiga med att tillgodose kundernas behov och ta fram klockmodeller som var väl anpassade till yrkessammanhang som t.ex. dykning, racing och flyg. I stället för att komma med nya omdesignade modeller, som de flesta andra klockmärken gjort, så har Rolex modeller sett oförändrade ut och man har istället valt att utveckla dem. Om man exempelvis kikar på en Submariner från 80-talet så känns den lika aktuella idag i sin design.Dessutom tror jag återförsäljarnas långa väntetider för deras sportmodeller bidrar till att det blir extra attraktivt att köpa dem på just auktion.

Georgios Batselas, chef för Kaplans Klockvärdering.

Varför ska man välja en Rolex? 

Rolex är känt för att vara otroligt noga med kvalitet och för att ha en tidlös och funktionell design. Så köper du en Rolex kommer du att ha en klocka som följer med dig länge – en tidlös klassiker helt enkelt!

Berätta kort – vilka Rolexmodeller hittar man på auktionen?

Du hittar moderna klassiker som Submariner och Daytona men också mer sällsynta samlarobjekt från 60, 70, och 80-talet, Submariner, GMT-Master och Day-Date, både i vitt och gult guld. Ett exempel på en klocka från 80-talet som är i exemplariskt originalskick är nr 100, Rolex 5513 ”Maxi Dial”. 

Finns det några nybörjartips för den som är sugen på att lägga ett bud?

Generellt sett är det bra att läsa på och ta del av all information som finns samlat om klockan. Eftersom klockor alltid har ett löpande underhållsbehov kan det exempelvis vara bra att veta när den senast servades och att en servicekostnad kan behöva räknas in. Är man nybörjare och sugen på att lägga ett bud på auktionen så finns vi självklart här för att svara på alla frågor – inga frågor är för små eller för stora!

Georgios Batselas listar här fem Rolex som du inte får missa den 18 maj: 

(Samtliga kommer med certifikat, box och ytterkartong.)

Auktionsnummer 101, Rolex, Submariner s.k. ”Kermit” från 2008.

Auktionsnummer 135, Rolex, GMT-Master II i 18K guld från 2008

Auktionsnummer 145, Rolex, Submariner från 2017.

Auktionsnummer 172, Rolex, Daytona ”Black and Pink Dial” från 2017.

Auktionsnummer 173, Rolex, Daytona, ”Big Red” från 1986.

Här finns alla auktionsföremål samlade. Klockkvaliten klubbas den 18 maj kl 13:00 på Biblioteksgatan 5, Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *