Rom – gentlemannens dryck

rom gentlemannens dryck

Vad finns det väl för bättre dryck än en slät, dekadent åldrad rom? Rom är kanske fortfarande inte en lika utbredd gentlemannadryck som whisky eller konjak, men allt fler har börjat få upp ögonen för denna delikata spritdryck. Själva tycker vi rom är en dryck som signalerar gentleman.

Rom definieras som en typ av konjak destillerad från sockerrör. Den innehåller sockerrörets naturliga smak – med vissa andra tillsatta smaker som karamell, vanilj och muskotnöt. Den underliggande smaken i rom är sött, rostat socker. En mörkare rom lägger till en nyans av trä, och påminner därför om Scotch. Några rom infunderas med naturliga juicer vilket gör att de smakar väldigt fruktigt, och några är kryddade med naturliga örter vilket gör dem väldigt kryddiga i smaken.

Smutta rom ur ett romglas

Som med alla alkoholhaltiga drycker bör även rom avnjutas ur ett glas anpassat just denna dryck. Rom avnjuts nämligen bäst i ett glas som förstärker dess smak, lukt och utseende.

BarLife har ett brett utbud av romglas. Dessa påminner om glas där man normalt serverar whisky eller brandy. Dess botten är stort och glaset är avsmalnat upptill. Detta gör att värmen i gentlemannens händer subtilt ändrar smakprofilen samtidigt som doften fångas. Några romglas går det att ta av foten på, så att man kan avnjuta drycken mer som en whiskey. Oavsett vilket romglas du väljer får du garanterat en smakupplevelse utan dess like.

Blanda drinkar med rom

Precis som med whisky är rom bäst med en skvätt vatten eller is och en skiva lime. Men vill man festa till det lite kan rom såklart också använda rom för att blanda drinkar. Återigen är rom lite som whiskey: de bästa whiskeydryckerna behöver inte mer än max 3 ingredienser.

Några goda drycker man kan blanda rom med är bland annat:

  • Is, lime och coca cola
  • Äppeljuice
  • Ginger Beer eller Ginger Ale

Rom har en väldigt bitter smak, vilket gör att den passar bäst tillsammans med något som inte förstärker dess smak. Det vill säga en dryck som redan har en kraftig smak, som cola eller Ginger Beer. För att bryta av den kryddiga smaken är det bra med en lime för surhet, men också söta ingredienser som äppeljuice. Is får mer än gärna vara i drinkarna: inte endast för att kyla ner dem, men kanske framförallt för att dämpa den bittra smaken något. Det är ju dock helt och hållet upp till den som dricker drinken.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *