Ruffino – Vinet från TV-serien Sopranos

Ruffino Riserva Ducale är chiantivinernas chiantivin. Något som uppmärksammats av många. Inte bara inom popkulturen, där vinet är det som figurerar oftast runt middagsbordet i TV-serien Sopranos. Även vinjournalister har uppmärksammat vinet genom en mängd olika utmärkelser.

Scenen är Italien, i hjärtat av Toscana. Året är 1877. Två kusiner ska för all framtid förändra sättet vi ser på vin. Från att ha varit en enkel dryck som dricks av bönder på fälten, till något som dricks för upplevelsen. Kusinerna heter Ilario och Leopoldo Ruffino. De börjar producera förstklassiga Chiantiviner baserade på druvan sangiovese – Jupiters blod. Vinerna får snabbt ett positivt bemötande och vinner priser över hela världen.

Ruffinos stora genombrott kom under 1890-talet. Hertigen av Aosta, som tillhör Italiens kungafamilj, får höra rykten om ett toskanskt chiantivin, olikt något annat. Därför besöker han Ruffinos vinkällare i Pontassieve. Ett besök som resulterar i att hertigen utnämner Ruffino till sin officiella hovleverantör.

För att hedra hertigen vid Ruffinos 50-årsjubileum 1927, tas den första årgången fram av Ruffino Riserva Ducale – Hertigens Riserva, därav etiketten. Vinet är nu alltså inne på sin 90:e årgång.

Vinet är den enda italienaren som har ordet Riserva två gånger på etiketten – i namnet och som klassificering. Namnet är nämligen äldre än klassificeringen och ingen vill att Ruffino ska ändra namn. Vinet är ju trots allt en måttstock för andra Riserva-viner.

Huvuddruvan är, som i alla chianti-viner, sangiovese.

Vintunnor vid Ruffino.

I september 2015 släpptes toppvinet Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione 2011 i 70 Systembolagsbutiker runtom i Sverige och vinet är idag det av ”flaggskeppsvinen” från Ruffino som finns representerat på Systembolaget. Riserva Ducale Oro är Ruffinos främsta Chiantivin. Oro kommer från de bästa lägena på Ruffinos olika egendomar i Chianti Classico, som ligger på 400-500 meters höjd över havet. Vinet bjuder på den klassiska sangiovesedruvan – Toscanas stolthet – i sin allra bästa kostym.

2013 gjordes en stor förändring av Consorzio Vini Chianti Classico då man införde den nya Gran Selezione klassificeringen. Den innefattar viner som produceras från enskild vingård, eller urval av vingård, och där producentens allra bästa druvor har använts till tillverkningen. För att kunna få klassificeringen måste vinet ha lagrats i minst 30 månader på fat och ytterligare minst 3 månader på flaska. Vinet ska också ha ”excellent chemical and organoleptic characteristics”. Gran Selezione uppgår till ungefär 10 % av produktionen i Chianti Classico.

Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione 2011 är ett komplext, nyanserat och fylligt vin med smak av viol, solmogna körsbär, plommon, choklad och kanel med inslag av kryddiga toner från fat. Avslutas med en lång eftersmak. Serveras med fördel till klassiska rätter från det italienska köket.

Famiglia Ruffino.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *