Så förbättrar du din kreditvärdighet

så förbättrar du din kreditvärdighet

Det är viktigt att bygga upp en bra kreditvärdighet eftersom det kan påverka ens förmåga att få ett lån beviljat. Ens kreditvärdighet kan man kontrollera gratis, och om den inte är i bästa skick finns det nästintill alltid något man kan göra för att förbättra den. 

En kreditvärdighet är en sammanfattning av en persons kredithistorik, en vanlig metod för att långivare ska kunna förutse sannolikheten för att låntagaren betalar tillbaka det lån som de beviljat i tid. 

Olika kreditupplysningsföretag använder olika modeller för att bedöma kreditvärdigheten, men värdet varierar alltid mellan dåligt/lågt och utmärkt/högt. Högre poäng illustrerar sålunda en konsekvent god kredithistorik, inklusive räkningar som är betalade i tid, en stabil inkomst och inte särskilt många kreditupplysningar. Lägre poäng tyder på att låntagaren har en sämre återbetalningsförmåga, bland annat på grund av sena betalningar eller överdrivet kreditanvändande. 

Räkna ut hur mycket skulder du har 

Detta kommer inte fixa ditt kreditvärde på kort sikt, men på lång sikt kan det göra stor skillnad. Börja med att samla alla dina räkningar och kom på en plan för ett betala av dem. Om du i förväg har många små skulder, som små lån och krediter, kan du göra det enklare för dig att hantera månatliga betalningar genom att konsolidera skulden. Beroende på hur pass många och stora skulder du har kan du låna 300.000 kr. eller mer för att samla dina skulder, och därmed behöver du inte hålla koll på mer än en återbetalningsplan. Dessutom blir den totala räntesatsen lägre. 

Checka din egen kreditupplysning 

De största kreditupplysningsföretagen i Sverige, UC, Bisnode och Creditsafe, erbjuder gratistjänster för kreditupplysning till företag. Med det sagt kan du genom dessa göra en kreditupplysning på dig själv och på så sätt se hur ditt kreditvärde ligger till. På så sätt får du en bättre överblick över hur pålitlig eller inte du ser ut i långivares ögon. Dessutom kan du rätta eventuella fel som eventuellt skulle kunna finnas. 

Betala alltid dina räkningar i tid 

Om du kan göra en sak för att förbättra din kreditvärdighet är det att betala alla räkningar i tid och därmed undvika betalningsanmärkningar. Ett enkelt sätt att undvika betalningsanmärkningar är genom att ansöka om autogiro på dina månatliga utgifter, om du inte redan gjort det. Då slipper du tänka på räkningar och fakturor eftersom allt sköts digitalt varje månad. Betalningsanmärkningar påverkar dessutom inte endast ditt kreditvärde, men gör dessutom att dina räkningar blir dyrare och dyrare, vilket ytterligare kan försämra din kreditvärdighet om det blir svårare för dig att göra en återbetalning. 

Undvik många kreditupplysningar 

Ett sista tips för att undvika ett dåligt kreditvärde är att försöka undvika många kreditupplysningar. Kreditupplysningar är oundvikligt vid en låneansökan – men går man via en låneförmedlare genomförs det endast en kreditupplysning trots att flera långivare kan acceptera ens låneansökan. Även om du använder dig av en låneförmedlare snarare än att gå direkt till olika långivare, kommer den kreditupplysning som göras också påverka ditt totala kreditvärde. Försök därför i så stor mån som möjligt undvika kreditupplysningar, och vid behov åtminstone tänka smart.  

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *