Så har bettingen sett ut genom historien

historia betting

I dag kan den som tycker om betting bara starta sin mobiltelefon, sin surfplatta eller sin bärbara dator för att sekunderna senare placera ett spel online. Men hur såg bettingen ut innan den digitala utvecklingen och vad är anledningen till att spelindustrin kunnat växa så snabbt världen över? 

För att ge en rättvis bild av bettinghistorien behöver man vrida tillbaka tiden väldigt långt. Redan under antiken kunde grekerna använda sig av vadslagning i olika former och redan då var det spänningen som var drivande. Många av de olympiska sporterna har som bekant sin bakgrund i den här tidsepoken och det var också då vadslagningen såg dagens ljus. De olympiska spelen har sedan dess varit en drivande faktor till att vadslagningen blivit populär, även om det i dag är andra sportevenemang som är mer drivande. 

I dag går det att hitta oddsmarknader på nästan allting, men på den tiden var det traditionellt resultaten eller utkomsten i en tävling eller sport som var det intressanta. Den här traditionen med vadslagning spreds sedan vidare, till andra tidsepoker och genom historien fram till där vi är i dag.

betting antikens rom

Exempel var vadslagning, eller betting som snarare är den term som används numera, vanligt i Rom där det pågick gladiatorspel i Colosseum. I samma stad fanns det vadslagning på Ciro Massimo, en känd hästbana. Än i dag går det att spela på hästar i olika former, till exempel på trav i Sverige. 

Redan under antiken var det männen som var drivande till att vadslagningen ens fanns och att den fortsatte att växa. Samma tendenser går att se i dag, då betting är manligt dominerat inom i stort sett alla sporter. 

Bettingen spred sig efter antikens tid också till mer moderna tider, där det både runt om i Europa och senare i USA blev väldigt populärt att spela på odds. Men det var inte odds som vi känner igen i dag. Då gick man till sin lokala bookmaker, som rent av kunde vara en individ, eller mer vanligt en spelbutik. 

Från spelbutiker till digital betting 

Det är väl egentligen det som är den stora skillnaden mellan betting förr och betting i dag. Nu för tiden finns det fortfarande spelbutiker i olika skepnader, men i Sverige är det statligt ägda Svenska Spel som bedriver sådana. I andra länder är det däremot mer vanligt att privata, helt vinstdrivande spelföretag driver egna spelbutiker. 

Men både utomlands och i Sverige är det betting på nätet som blivit det vanliga sättet och det som inte bara håller företeelsen vid liv, utan också fortsätter att utveckla den. Det som tidigare var begränsade oddsmarknader, fixerade spelkuponger som klassiska Stryktipset eller odds på de största, mest kända matcherna är mycket mer i dag. 

betting online idag

Om man ska peka på en stor skillnad mellan bettingen förr och betting i dag är det antalet oddsmarknader som finns att tillgå, både på enskilda matcher, men också när det kommer till på vilka sporter och vilka tävlingar som går att spela på. Det går att härleda till den stora tekniska utveckling som har skett på 2000-talet och som nu gjort att betting online, antingen i mobiltelefonen, surfplattan eller via datorn, är det som är standard. 

Det har också öppnat för andra tekniska lösningar som livebetting, där man sysslar med vadslagning mitt under brinnande match, eller betting hos flera olika spelbolag. Förr var det vanligast att spela hos ett och samma spelbolag, men i dag finns det en uppsjö av alternativ till bettingbolag online. 

Betting både i Sverige och utomlands

I dag kan man som svensk bettingälskare välja att bara spela på odds hos spelbolag som har en svensk licens, som då har beviljats av Spelinspektionen. Det innebär att spelbolaget har fått ansöka om en licens och blivit godkända med villkor. Dessa villkor specificeras inom ramarna för den svenska spellagen, och är tänkt att fungera som en garanti för både konsumenten och myndigheterna. 

Men det går också att syssla med betting online hos ett spelbolag utan svensk licens, ett spelbolag som helt enkelt är utländskt. Det har också blivit väldigt populärt, inte minst i takt med att den digitala utvecklingen har skärpt konkurrensen ytterligare. Det finns många spelbolag med svensk licens att välja bland, men för den som spelar hos ett utländskt spelbolag finns det ännu fler alternativ. 

Om man har anmält sig till Spelpaus går det inte att spela hos ett spelbolag med svensk licens, eftersom dessa spelbolag måste vara ansluta till självhjälpssystemet som är en del hela överenskommelsen kring licensen från Spelinspektionen. Detta drabbar inte minst sådana som har råkat registrera sig hos Spelpaus av misstag, och som nu inte har möjlighet att spela betting hos något annat spelbolag med svensk licens. Man stänger alltså inte av sig bara hos ett spelbolag, utan det är en avstängning som inbegriper alla spelbolag med licens i Sverige. 

https://bettingutanlicens.org/artiklar/spelpaus-av-misstag/ kan man läsa om lösningar för den som råkat anmäla sig till Spelpaus av misstag. Om man fortfarande vill spela på odds på nätet får man helt enkelt vända sig till ett spelbolag utomlands, ett spelbolag som då inte har en svensk licens. Anledningen är att Spelpaus är utformat som så att det inte går att ångra sig och avstängningen är tidsbestämd, utifrån vad man själv väljer i samband med avstängningen. För den som har råkat stänga av sig själv via Spelpaus innebär det att utländska spelbolag är det enda sättet att syssla med betting online trots Spelpaus. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *