Så räddar du håret med en hårtransplantation

Håravfall är tyvärr en verklighet för många män och kvinnor. Det är en majoritet av alla män som drabbas men hur allvarligt håravfallet är kan variera mycket från en person till en annan. Idag är det däremot inte något man måste acceptera och det finns en rad olika behandlingar som kan hjälpa en.

Det mest kända exemplet är en så kallad hårtransplantation. Det är förknippat med relativt få risker tack vare den moderna tekniken som finns tillgänglig. Det är ofta förknippat med höga kostnader och kändisar, men det har blivit billigare med åren och det går att pressa priserna om man gör rätt.

Därför tappar man håret

När man pratar om håravfall är det ofta androgen alopeci, genetiskt håravfall på grund av ökade nivåer av ett hormon som heter DHT. Håravfall drabbar runt 75% av alla män i varierande grad. Det finns däremot andra orsaker till håravfall, stress är ett vanligt exempel.

Beroende på varför man tappar håret kan olika behandlingar vara aktuella. PRP-behandlingar kan också vara ett alternativ och ingår ofta som ett steg i en hårtransplantation för att förebygga och behandla håravfall. Är stress orsaken är det istället viktigare att man gör något för att minska stressen för att motverka håravfall.

Även kvinnor kan tappa håret

När man pratar om håravfall så är det först och främst män som nämns. Det är något som visserligen drabbar först och främst män, men det drabbar också runt 20% av alla kvinnor. Även för kvinnor kan DHT vara en anledning och en hårtransplantation kan vara ett alternativ även för kvinnor som lider av håravfall.

Det finns olika sorters håravfall

Androgen alopeci är bara det vanligaste sortens håravfall. Det kan finnas en rad olika varianter av håravfall beroende på anledningen till att man tappar håret. Vilken behandling som fungerar bäst kan därför också variera. Det är därför man först utför en kontroll och en konsultation innan man utför en hårtransplantation för att försäkra sig om att behandlingen är aktuell och verkligen är det bästa alternativet.

Hårtransplantation är inte bara för äldre

Då det i första hand är äldre män som lider av håravfall så är det vanligare att äldre är intresserade av dessa behandlingar. Det är samtidigt inte riktigt sant då många börjar tappa håret redan i ung ålder. Det är inte många procent som tappar det innan 20, men den som har genetiskt håravfall kommer ofta börja märka av det redan under 20-årsåldern eller under sina 30.

Det finns inte heller något som hindrar en ung man eller kvinna från att behandla sitt håravfall tidigt, i vissa fall kan det vara att föredra. Det finns samtidigt en del saker att tänka på så att behandlingen inte är i onödan.

När man är ung och vill behandla håravfall

Att behandla håravfall som ung är fullt möjligt och allt fler unga vuxna väljer att använda hårtransplantationer. Förbättrat självförtroende, exempelvis som ungkarl, är något som kan vara väldigt lockande och många unga män är rädda för att tappa håret. Det man måste tänka på är att man kan tappa mer hår i framtiden. Hårsäckar från en hårtransplantation innehåller inte DHT och kommer inte att förloras, men resten av ens naturliga hår kan falla av i framtiden och då kan ytterligare behandlingar bli aktuella.

Vill man bara förebygga håravfall kan man använda något som PRP-behandlingar, dessa kan göras på samma kliniker och måste inte kombineras med en hårtransplantation. En konsultation kan ge svar om dessa är aktuella.

Inte lika riskfyllt längre

Förr kunde hårtransplantationer vara en aning riskfyllda, inte minst när FUT-teknik används. Det innebär att man tar hud med friska hårsäckar från nacken och placerar dem där man har tappat hår. Det innebär risk för ärr och resultatet är inte alltid bra.

Idag använder man främst FUE-teknik, vilket innebär att man tar individuella hårsäckar och placerar dessa på det drabbade området. Risken är därför avsevärt mindre att man drabbas av ärr och att håret faller ut.

Det kan fortfarande förekomma risker som infektioner, blödningar och liknande. En professionell klinik förebygger detta och kommer också att informera tydligt om riskerna innan man går vidare med en hårtransplantation. Ofta går dessa bekymmer att behandla om något händer och leder sällan till att hårtransplantationen misslyckas eller att man får några permanenta problem.

Så pressar man priserna för en hårtransplantation

FUT-tekniken finns fortfarande och kan locka då priserna är väldigt låga jämfört med FUE. Det är däremot inte riskfritt och är mycket mer troligt att gå fel, så de allra flesta kliniker rekommenderar starkt emot detta då de potentiella konsekvenserna kan vara förödande för ens självförtroende och vardag.

Det är istället bättre att man pressar priserna så gott man kan. Det finns en rad olika saker man kan göra men det mest uppenbara är att man först jämför olika kliniker för att hitta den som erbjuder det bästa priset.

Att använda tjänster som www.brahår.se är ett annat bra sätt att pressa priserna. Jämför man där ser man att en vanlig hårtransplantation på 1 000 grafts kostar runt 28 000 till 37 000 på svenska kliniker, men endast 26 000 om man gör det genom deras förmedling. Är man beredd på att göra det utomlands genom Brahår kostar det istället bara 11 000 inklusive hotellvistelse. Det går med andra ord att göra en modern hårtransplantation väldigt överkomlig.

Därför väljer en del Turkiet

Turkiet nämns ofta i samband med hårtransplantationer och anledningen är att många personer både i Sverige och utomlands reser dit för sina behandlingar. Det är mycket billigare och i exemplet ovan kan du se att det går att spara så mycket som 15 000 på en behandling. Det är inga småsummor och för mer omfattande transplantationer kan det göra en enorm skillnad.

Anledningen är att man i Turkiet har mycket lägre arbets- och driftskostnader jämfört med Sverige där det redan är ganska dyrt. Åker man till Turkiet kan man med andra ord göra en annars väldigt dyr behandling ganska överkomligt.

För den som inte är 100% säker

Är man inte 100% säker på att en hårtransplantation är rätt val så är det rekommenderat att man tar kontakt med en klinik som erbjuder dessa. Jämför olika kliniker och hitta en högkvalitativ och professionell sådan och ta sedan del av den kostnadsfria konsultation som erbjuds.

Då får man svar på eventuella frågor och kan också undersöka vilka alternativ som finns tillgängliga. Det kan också dämpa eventuell rädsla man kan ha. En del personer förknippar hårtransplantationer med mycket risker, så att tala med en expert som arbetar med det kan ofta lugna en. Då kan man också få ett kostnadsförslag så att man vet hur dyrt det kan väntas bli.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *