Så väljer du rätt färger för din inredning

hur man väljer rätt färger till inredningen

Färg kan vara den svåraste delen när det gäller inredning. Det finns ju så otroligt många olika färger och nyanser att välja mellan. Samtidigt måste de kombineras på rätt sätt för att de ska fungera tillsammans. Lyckligtvis finns det några regler du kan använda dig av när det gäller rätt färg för olika inredningsdetaljer. Vi listar dessa nedan.

60-30-10-regeln

Innan du kommer igång med att leta efter olika inredningselement i olika färger och färgscheman, är det bra att välja tre grundläggande färger som kommer att utgöra din bostad. Detta regelverk brukar kallas för 60-30-10-regeln. Det hänvisar helt enkelt till den procentandel av din inredning som varje färg kommer att utgöra. 

60 är den dominerande nyansen som tar upp ca 60% av din bostad. Denna färg ska helst vara neutral och inte kännas överväldigande. Kanske är det svarta, vita eller gråa färger. Den sekundära färgen tar upp cirka 30% och kan vara en lite mer vågad nyans, kanske marinblå, mörkbrun eller beige. De återstående 10% är den mest vågade nyansen: här kan din favoritfärg blå, lila eller orange få bidra till en mer personlig touch i din bostad.

Olika delar av rummet i olika färger

Det som fångar mest uppmärksamhet i ett rum är väggar och golv. Därför ska du se bägge delar som de dominerande nyanserna i din bostad och låta dessa färger utgöra 60% av ditt hem. Just därför bör du inte färga väggarna i blått eller grönt, men istället hålla det till mer neutrala färger. Vitt funkar alltid. Ett trägolv i naturlig träfärg, vitt eller svart lika så.

När det gäller större möbler, som köksbord, stolar, soffgrupp och så vidare, bör dessa ses som dina 60% eller 30%. Svarta, beigea, gråa, marinblå, vita och bruna större möbler är säkra kort. Allt för vågade färger kan göra att allting ser väldigt ditklistrat ut. Men även hyllor, avlastningsbord och gardiner bör utmärka denna procentdel. 

Gardiner är tyvärr något som många män glömmer bort, men faktiskt så betyder det väldigt mycket för en bostads helhet. Att inreda med ett par snygga plisse gardiner kan vara en god idé eftersom dessa är naturligt stilrena och smakfulla. De ger en skön känsla i hemmet utan att du behöver tänka på att de behöver strykas eller tvättas, och de möjliggör samtidigt ljusinsläpp i kombination med insynsskydd. Plisségardiner av hög kvalitet hittar du hos Gardiner by Tuiss.

Förutom gardiner så finns det andra detaljer i hemmet att tänka på gällande färgval. De 10% som återstår när du valt färger på resterande delar i bostaden kan med fördel vara statement-färger, som mer skrikiga färger eller mönster. Det kan vara allt ifrån ett par snygga kuddar med ett häftigt motiv till tavlor som signalerar din personlighet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *