Så väljer du rätt solglasögon för ditt ansikte

hur du väljer rätt solglasögon för din ansiktsform

Vi har all olika ansiktsformer och detaljer i vårt ansikte. Det och färgtonen på vår hud är avgörande för vilka solglasögon som passar vårt ansikte bäst. Här förklarar Synoptiks glasögonstylist Paulina Håkansson vad du bör tänka på när du väljer solglasögon.

Det har blivit allt vanligare att handla kläder och accessoarer på nätet. Det har sina fördelar, men en av nackdelarna är att vi inte har den expertis tillgänglig som oftast finns i fysiska butiker. Därför är det bra att själv samla på sig lite kunskap innan man slår till och köper solglasögon online.

Solglasögon är ett roligt sätt att förstärka sin personlighet och det finns enkla knep som gör att de både sitter och ser bra ut på dig. Men solglasögon ska inte bara vara snygga det är viktigt att de även skyddar ögonen bra, därför ska man se till att de täcker området kring ögonen ordentligt och sitter bra. Hos oss kan man alltid komma in för att justera sina solglasögon, många har till exempel olika höjd på öronen och behöver solglasögon justeras för att passa just ditt ansikte, förklarar Paulina Håkansson

Tips vid val av solglasögon

Här här några av de bästa tipsen för val av solglasögon utifrån ansiktsform och hudton.

val av solglasögon enligt ansiktsform

Ansiktsform med raka linjer

Om du har en ansiktsform med raka linjer bör du bryta av med ett par runda solglasögon. Detta ger en mjukare framtoning. Exempel på solglasögon du bör välja är pilot-bågar eller ovala former.

bästa solglasögon för ansiktsform med raka linjer

Bland annat Ray-Ban har många snygga modeller av pilotglasögon. Även italienska Persols klassiska solglasögon passar bra till denna ansiktsform.

Rund ansiktsform

Om su har en rund ansiktsform bör du välja en båge med rakare linjer. En rund båge förstärker ditt runda ansikte och det gör att det lätt blir för mycket av det goda.

bästa solglasögon rund ansiktsform

Saint Laurent och Tom Ford är två märken som vi kan rekommendera om du letar efter solglasögon med rakare linjer.

Avlång ansiktsform

Du kan få mer proportioner i ansiktet genom att välja solglasögon med mer djup. För detta ändamål passar solglasögon med cat-eye bågar utmärkt för att bryta av linjerna i ansiktet.

bästa solglasögon för avlång ansiktsform

Det finns inga egentliga renodlade solglasögon för män med cat-eye bågar. Men både Ray-Ban och Tom Ford har flera modeller med bågar som bryter av linjerna i ansiktet med sin klart utstickande övredel.

Hjärtformad ansiktsform

Hjärtformade ansikten passar bäst med runda eller fjärilsformade glasögon. Du kan också med fördel använda dig av pilotglasögon med denna ansiktsform.

bästa solglasögon för hjärtformad ansiktsform

Det finns gott om snygga solglasögon med runda bågar på marknaden just nu. Oliver Peoples modell Cary Grant är en av dessa. Även prisvärda TBD Eyewear är ett märke att hålla koll på.

Oval ansiktsform

Om du har oval ansiktsform är det enkelt att välja solglasögon efter de flesta modeller passar. Du kan helt fokusera på att hitta bågar som förstärker den personliga stilen.

bästa solglasögon för oval ansiktsform

Det finns många snygga solglasögon på marknaden just nu för den som vill göra ett mode statement med hjälp av dessa. Eyevan 7285 är ett av de märken som imponerat på oss med sina senaste kollektioner tack vare snygg färgsättning på både bågar och glas. Även solglasögonen från TBD Eyewear ovan är ett exempel på snygga solglasögon för sommaren 2021.

Val av solglasögon enligt hudton

 • Mörk hudton
  Du passar i silver, guld och mörka färger.
 • Olivfärgad hudton
  Då passar du i mörkare transparenta bågar i färger men bör undvika ljusa bågar.
 • Mellan-ljus hudton
  Du passar i ljusa bågar med lite färg och gärna i metallbågar som inte är för kraftiga.
 • Ljus hudton
  Då passar du i ljusa tunna bågar i metall eller plast eller till och med utan ram.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *