Sabrera champagne – så här gör du

Att sabrera champagne – dvs öppna champagneflaskan med en sabel – är ett elegant och klassiskt sätt att öppna nyårschampagnen på. Det är också ett utmärkt sätt att säkra en biljett till akuten precis när bemanningen är som lägst och läkarna som minst upplagda för att städa upp efter ett misslyckat partytrick.

Som gentleman är det helt godkänt att öppna champagnen på ett diskret sätt också. Men ska du slå till, så läs åtminstone vår guide innan du börjar.

Varifrån kommer traditionen att sabrera?

Husarerna var en symbol för Napoleons arméer. Målning av Edouard Detaille från 1891

Sabrering kommer från franskans sabre, sabel. Som mycket annat kring champagne, finns det en koppling mellan Napoleon och champagne. Metoden med sabrering uppstod under Napoleon-krigen på 1800-talets början. Troligen hade en och annan man med svärd försökt tidigare än så, men eftersom kvaliteten på champagneflaskor och deras innehåll före 1800-talet var så ojämn hade såna experiment nog slutat i en krossad flaska.

Exakt hur sabreringen uppstod finns det flera myter om. Det vi vet är att sabeln var ett ursprungligen turkiskt påfund, som kom att bli standardutrustning för de ungerska Husarerna, en form av lätt kavalleri. Husarerna användes som spejare och snabba attackenheter. Från att ha börjat som legosoldater blev husar-regementen vanligt i många europeiska arméer.

Napoleon hade en förkärlek för champagne som började redan i unga år och besökte ofta Champagne. Under Napoleon-krigen utspelade sig också flera slag i norra Frankrike, däribland slaget om Reims 1814. Någonstans här möttes husarernas sablar den ädla drycken och en ny tradition uppstod. Kanske var det så att de hästburna husarerna helt enkelt tyckte det var enklare och snyggare att slå av korken? Eller var det så att ryska eller preussiska husarer som plundrat champagne blev frustrerade över det lilla nätet fransmännen placerat över korken och helt sonika slog av det med sina sablar?

Den mest romantiska legenden menar att det var officerare som uppvaktade änkan Madame Cliquot. Hon hade blivit änka vid 27 års ålder och ärvt ett handelshus med bankverksamhet, ullhandel och champagneproduktion som naturligtvis passade en ung officer perfekt. Var sabreringen ett sätt att imponera på änkan vid uppvaktningar på vingården? Vi är tveksamma – Madame Cliquot verkar ha varit en väldigt handlingskraftig kvinna och om någon uppfann sabreringen i hennes hus lär det nog ha varit hon.

Oavsett hur så spred sig traditionen vidare tillsammans med champagnen och kom att bli både ett partytrick och något man kan ha rekord i. Just nu står rekordet på 66 flaskor champagne på en minut.

Champagnesabeln och andra verktyg

Först behöver vi reda upp ett vanligt missförstånd: vid sabrering tuggar man inte av flaskans huvud, man knockar av det. Genom att träffa ”läppen” i toppen av flaskan skapar du en spricka. Det höga trycket i champagneflaskan gör resten. Därför behöver och bör du inte använda ett vasst verktyg – det behöver inte alls vara ett svärd (vi återkommer till alternativen). Och ska du öppna med en sabel går det minst lika bra med den trubbiga änden på sabeln.

Fransk husarsabel från sent 1700-tal. Foto: Christie’s

Ska du följa traditionen till punkt och pricka bör du använda en kavallerisabel med mässingshandtag, som de franska husarerna bar den. En sådan sabel är knappt en meter lång och rätt opraktisk att svinga bland sällskap. Därför är de flesta champagnesablar som säljs avsevärt kortare. Medan husarerna bar skarpa sablar så är champagnesablarna istället trubbiga.

Det finns alternativ. På grund av hur fysiken bakom sabrering fungerar så kan du använda en uppsjö olika föremål – allt från champagneglas (men se upp för skador på glaset) till skruvmejslar och kabelklämmor:

Kan man sabrera vilken mousserande dryck som helst?

Eftersom sabrering bygger på trycket inuti flaskan behöver du en dryck med högt tryck. Champagne och andra drycker gjorda med methode champenoise eller method traditionelle, t.ex. crémant. Prosecco är tillverkad med en annan metod och lämpar sig inte lika bra.

Den tidigare rekordhållaren i sabrering från Sverige, Julio Chang, rekommenderar också att välja flaskor i mörkt glas som ofta är hållbarare.

Så sabrerar du champagne rätt

Först en varning: är du för full för att köra är du för full för att sabrera. Har du inte gjort det innan ska du inte göra ditt livs första sabrering vid tolvslaget.

Sabrering görs med fördel utomhus där du har fritt skottfält. Gör så här:

  1. Kyl ner champagnen till ett par grader Celsius. Beroende på väder kan en ishink eller en längre period i ett kallt kylskåp fungera bra. Kyl gärna halsen ytterligare med is innan sabrering. Det här är mycket viktigt för att undvika att du skadar dig! Nedkylningen minskar trycket vilket gör att du undviker att flaskan spricker eller att innehållet skummar ut.
  2. Placera en handduk över armen så att du skyddar dig själv och kan fånga upp skummet. Är du nybörjare eller vill vara extra säker, använd gärna handskar och skyddsglasögon.
  3. Ta av metallfolien och korgen som håller korken på plats, eller skruva av det så att det sitter löst.
  4. Fatta flaskan i din ena hand med handen långt ned runt flaskans fot. På det sättet håller du fingrarna långt borta från ev. glasskärvor. Luta flaskan något uppåt så att inte innehållet rinner ut när du öppnat och peka aldrig en champagneflaska mot någon.
  5. Vrid flaskan tills en av de två ”sömmarna” i glaset pekar uppåt. Här är glaset som svagast och därmed lättast att sabrera.
  6. Placera sabeln längs med glaset. Luta klingan något. Kom ihåg att det är lättare med en trubbig sida, t.ex. baksidan om du använder en kökskniv. Ta sikte på flaskans läpp och dubbelkolla att ingen står i vägen.
  7. Svep sabeln i en jämn och bestämd rörelse upp mot läppen. Slå förbi korken utan att stanna – tänk golfslag eller basebollslag. Voilá!

Häll upp champagnen – brottytan är vass och du kan skära munnen rejält. Glöm inte heller att samla upp korken och flaskmynningen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *