Sabrering – Gentlemannens sätt att öppna champagneflaskan

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

Att sabrera betyder traditionellt sett att man öppnar en champagneflaska med en sabel. Ordet kommer från det franska ordet sabre som betyder just sabel.

Den övre delen av flaskans hals slås alltså av med hjälp av en sabel eller något annat föremål. Eftersom flaskan är trycksatt faller inte eventuellt glassplitter ner i vätskan. Nuförtiden sabreras det dock ofta med alltifrån vinglas och köksknivar till skor och mobiltelefoner. Men med en äkta sabel är naturligtvis det absolut stiligaste sättet att göra det på.

I boken Downton Abbey: Rules for Household Staff kan man märka en viss sarkasm över fransmännens förkärlek till sabrering. Om detta beror på den kända engelska avundsjukan gentemot fransmännens snobbighet förtäljer inte historien. Sabreringen sägs i alla fall härstamma från Napoleonkrigen i början av 1800-talet.

Nedan en liten video som visar denna ädla konst i praktiken:

Lagom till nyår erbjuder The Winery Hotel en kurs i tekniken bakom en lyckad sabrering efterföljt av en provning av bubbel med fokus på champagne. Kursen äger rum 30 december kl. 16.00 på Rosenborgsgatan 20 i Solna och priset för kursen är 750 kronor.

Men redan här och delar Camilla Forslund, sommelier på The Winery Hotel, på följande tips för en lyckad sabrering:

Så här gör du – fyra enkla steg

1. Ta av folien runt flaskans hals

Det är viktigt att sabreringsföremålet kan glida friktionsfritt över flaskhalsen.

2. Ta av metallkorgen

Tänk på att hålla en tumme på korken när du tar av metallkorgen så att trycket i flaskan inte gör så att den okontrollerat flyger iväg.

3. Håll flaskan stadigt och placera sabreringsföremålet

Håll flaskan stadigt underifrån och placera sabreringsföremålet mot flaskans mitt och se till att det ligger rakt mot flaskan. Du ska träffa kanten vid flaskans topp.

4. Rörelsen ska vara bestämd men inte hård

Dra sabreringsföremålet bestämt längs flaskhalsen utan att ta i. Tänk förbi flaskans hals och dra igenom hela rörelsen utan att stanna förrän föremålet kommit över på andra sidan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *