Saker att lova dig själv under det nya året

Ett nytt år innebär nya möjligheter. Möjligheter att uppnå nya målsättningar och framförallt att utvecklas som människa. Själv har jag många områden där jag vill utvecklas inom under år 2015. Det går alltid att förbättra och finslipa sina kunskaper. Livet fungerar ju så att om man inte hela tiden siktar på att utvecklas och bli bättre så kommer man att stagnera och gå tillbaka. Man får aldrig bli för nöjd med sig själv och tillvaron om man siktar på att bli bättre på det man håller på med.

Mitt motto som jag försöker leva efter är följaktligen detta ”Always be happy, never be satisfied”. Var alltid glad och tacksam över det liv du lever idag och det som du har i form av goda vänner och mat på tallriken, men se alltid framåt och sträva till att utvecklas både som person och i det du gör. Alla behöver utmaningar i sitt liv och alla behöver känna att det finns mål att sträva efter. Detta oavsett vad det handlar om.

Alla är vi unika, med olika förutsättningar och målsättningar här i livet, men finns det då något som gäller för varenda en av oss? Några egenskaper som alla kan sikta på att utveckla oavsett vilka målsättningar man har i livet?

Enligt mig finns det en hel del som kännetecknar framgångsrika människor och den vinnande attityd som dessa människor har. Följande saker anser jag att alla kan sikta på att utveckla hos sig själv oavsett vilka mål man har i livet. Flera av dessa har jag skrivit om tidigare, men de tål att upprepas.

Lova dig själv att:

1. Ständigt utvärdera dig själv.

Det finns många fördelar med att se över sina styrkor och svagheter och hur dessa inverkar på möjligheterna i livet. Ta åtminstone en kväll i veckan där du ser över ditt liv och gör upp strategier för hur du skall nå dina kort- och långsiktiga målsättningar.

2. Aldrig ge upp.

Har du haft ett tufft år? Känns det som att du står på stället och inget verkar ske för att föra dig närmare dina målsättningar? Då är du knappast ensam. De flesta av oss kommer in i dessa perioder rätt ofta. Det är också då som de flesta tappar fokus och intresse för att genomföra de förändringar man lovat sig själv. Det är enkelt att köra på enligt planen när allt går bra. Det är först i motgång som man testas på allvar. Det är de personer som fortsätter att tro på sin förmåga trots tillfälliga motgångar som kommer att lyckas så småningom. Livet tar många olika omvägar och efter ett tag kommer man att märka att det finns många olika vägar mot samma mål. Det viktigaste är att aldrig sluta kämpa och att aldrig ge upp.

3. Aldrig bli bitter och eller gå in i offerrollen.

Vilken är den vanligaste reaktionen bland personer som tappat tron på sina drömmar? Jo, bitterhet och ett beteende som antyder att man är ett slags offer för omständigheterna. Vad kan man göra åt att man är för gammal, för ung eller för talanglös för att uppnå sina drömmar? Att falla in i offerrollen och/eller bli missunnsamma mot människor som man anser att har det bättre än en själv är det värsta man kan göra mot sig själv och sina möjligheter att lyckas här i livet. Det skapar passivitet och gör att man medvetet eller omedvetet tar rollen som åskådare till sitt eget liv.

4. Vara aktiv, öppen och initiativrik.

Vad kan man göra istället då? Om man hamnat i en återvändsgränd kan det naturligtvis kännas rätt hopplöst. Men att vara aktiv och initiativrik har en tendens att förr eller senare skapa nya uppslag till idéer i ens liv. Man bör vara öppen gentemot andra människor och ta rollen som en person som gör något för att förbättra tillvaron. Redan att förstå att det är en själv som innehar huvudrollen i sitt liv ökar chanserna avsevärt att skapa sig det liv man vill ha. Ingen vet bättre än en själv hur man vill leva sitt liv. Glöm aldrig det!

5. Vara generös i diskussioner och lyssna noga.

Då det gäller umgänget med andra människor är det oerhört viktigt att vara generös bland sina medmänniskor. Dela med dig av dina tankar, men låt det aldrig handla enbart om dig själv. Om ni betraktat några av de mest framgångsrika människorna i er omgivning som nått framgångar i sina liv, har ni kanske märkt att många av de personerna är mästare på att lyssna och ställa väsentliga frågor. Deras framgång  handlar kanske inte så mycket om intelligens som det faktum att dessa personer har insett att det finns oerhört mycket att lära av alla människor och deras livsöden. Alla människor har en hel mängd av erfarenheter inom vitt skilda områden. Det är sådana råd som är guld värda eftersom man kan undvika många misstag i livet ifall man tar lärdomarna till sig.

6. Vara nyfiken på livet.

Vi har alla våra specialområden som vi är intresserad av. Det är också inom dessa områden vi känner oss mest bekväma eftersom vi helt enkelt har ett genuint intresse att prata om dem. Dessutom behöver man ju inte riskera att bli utan samtalsämnen när man rör sig inom sitt bekvämlighetsområde. Det kan dock vara ett misstag att endast beröra saker som finns inom ens intresseområde. Istället borde man utnyttja möjligheterna att lära sig något nytt i olika sammanhang. Nyckeln till detta ligger i att släppa stoltheten och erkänna att man inte är så kunnig inom alla områden och att man är villig att lära sig nya saker. Ingen kommer att tycka sämre om en för att man erkänner en sådan sak. Tvärtom kan det vara ytterst irriterande att umgås med ”besserwissers” som anser sig kunna allt här i världen. En sådan person utesluter många möjligheter att lära sig nya saker här i världen. Svälj din stolthet och prioritera långsiktiga målsättningar framför eventuell kortsiktig nytta.

7. Vara kritisk och ifrågasättande

En av de saker som det lönar sig att lära sig tidigt i livet är att inte ta något här i livet som en självklarhet. Människor har oftast en tendens att se många av de saker som finns i vår omgivning som skrivna i sten. Om man inte förstått det tidigare i livet är det dags att öppna ögonen och inse att det mesta här i livet, allt från de produkter vi använder till det samhälle vi lever i kan utvecklas och bli bättre. Det mesta har nämligen skapats av människor. Om man lär sig att se världen mer kritiskt och ifrågasätta sin omgivning kommer man att märka hur mycket man själv kan påverka genom att aktivt ta ställning. Dessutom gör det livet så mycket intressantare!

8. Bry dig om din privatekonomi.

Vi lever i en ytterst utmanande tid då det gäller hur man skall placera sina pengar. De senaste åren har det inte varit speciellt svårt att göra pengar på aktiemarknaden eftersom det inte funnits speciellt många alternativ på placeringsfronten. Nollränta och aktiva sedelpressar har gjort att pengar strömmat in i aktiemarknaden. De som kan sin historia vet dock att just detta flockbeteende förr eller senare leder till att vi hamnar i en bubbla med övervärderade aktier. Det är där jag vill att samtliga skall tänka till lite extra för att undvika att bli en av de många som blir hårt drabbade när bubblan sedan spricker. Det är oundvikligt att lägga en del av placeringarna i aktier, speciellt efter att Europeiska Centralbanken just meddelade att man kommer att låta sedelpressarna jobba aktivt de närmaste två åren. Men efter de tillväxtsiffror vi sett det senaste året har det blivit allt viktigare att sprida på riskerna och ha en mångsidig korg av placeringar, med allt från råvaror till olika certifikat med vilka man kan göra pengar även på en nedgång. Vi lever i en annorlunda ekonomisk verklighet just nu i förhållande till hur det varit tidigare. Därför bör man inte lyssna alltför mycket på experter som hänvisar till den historiska utvecklingen på aktier och fonder. Ofta får man höra att den genomsnittliga avkastningen varit runt 10 % på dessa placeringar. Då måste man komma ihåg att samhällsutvecklingen varit gynnsam ända sedan 1940-talet, där en lågkonjunktur alltid följts av en ännu större högkonjunktur. Nu är omvärlden mer komplex och de mekanismer som styr ekonomin har blivit allt svårare att förutsäga. Än en gång gäller det att själv ta ansvar för sitt liv och sin ekonomi.

9. Göra stora förändringar ifall du vill ha bestående resultat.

Ofta hör man så kallade ”livsstilskonsulter” råda en att ta små steg i taget för att få bestående förändringar till stånd. Jag är av en annan åsikt. När det gäller förändringar som t.ex. att få till stånd en hälsosammare livsstil är det min erfarenhet att man bör göra stora förändringar i sitt liv för att skapa sig de bästa förutsättningarna för en bestående förbättringar. Det gäller egentligen alla förändringar i livet. Våga släppa taget och lita på att du kan förändras till det bättre. Ifall man ger sig själv ens de minsta möjligheter till att ta den bekväma vägen är man så småningom tillbaka vid utgångsläget. Vad som behövs är en total förändring gällande vad man prioriterar i livet och detta åstadkommer man inte genom att ta små steg.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *