Samuel Adams och S:t Eriks Bryggeri släpper sitt första gemensamma öl

Vad är väl härligare än att under ett veckoslut njuta av några öl till middagen. Vi måste dock hålla oss till nästa fredag innan vi får tillfälle att införskaffa denna ölnyhet, men den som väntar på något gott…

Den 6:e februari släpps S:t Eriks & Samuel Adams Transatlantic Series #01 – Belgian Strong Red Ale på flaska i Sverige. Ölet är det första i en avsedd serie skapad av Grant McCracken, Head Brewer på Samuel Adams i Boston och Head Brewer Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri. Ölet som gick att provsmaka på Stockholm Beer & Whisky Festival blir genom lanseringen på Systembolaget nu tillgängligt i hela Sverige.

Under hösten 2014 kom det legendariska amerikanska bryggeriet Samuel Adams till Sverige för en historisk bryggning hos S:t Eriks Bryggeri. Resultatet blev ett öl med smak av tranbär och lingon som nu lanseras i hela landet.

Bryggerisamarbeten sker relativt ofta men Samuel Adams har tidigare bara genomfört en officiell bryggning med ett annat bryggeri. Det skedde med tyska Weihenstephan som är världens äldsta aktiva bryggeri med närmare 1000 års erfarenhet.

– Att få brygga med Samuel Adams har varit ett enormt privilegium och vi hyser stora förhoppningar inför vårt fortsatta samarbete, säger Jessica Heidrich som är Head Brewer på St:Eriks Bryggeri. Att det första ölet skulle innehålla både tranbär och lingon var självklart då det symboliserar mötet mellan Sverige och USA.

Samuel Adams har spelat en avgörande roll för utvecklingen av craftöl i USA. Historien börjar 1984 då grundaren och pionjären Jim Koch lämnar sitt kontorsjobb för att börja brygga öl i köket med ett familjerecept från 1860. Idag är Boston Beer Company, som brygger Samuel Adams, ett av USAs fem största bryggerier med export till över trettio länder. S:t Eriks Bryggeri utanför Stockholm lanserade sitt första öl 2010 och har sedan dess blivit ett av landets mest framgångsrika mikrobryggerier.

S:t Eriks & Samuel Adams Transatlantic Series #01 – Belgian Strong Red Ale är bryggt på pilsner-, vetemalt och havre samt tranbär och lingon. Humlet består av tjeckiska Saaz och alkoholhalten är 7,3 procent. Det ger ett torrt, friskt öl med hög fruktig syra från bären, som för tankarna mot Bourgogne och rosévin på Pinot Noir.

Trans Atlantic
6 februari släpps S:t Eriks & Samuel Adams Transatlantic Series #01 – Belgian Strong Red Ale på flaska i Sverige. Ölet är det första i en avsedd serie skapad av Grant McCracken, Head Brewer på Samuel Adams i Boston och Head Brewer Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *