Säsongsfinal på Sofiero slott och slottsträdgård

Under 2016 har Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg firat 150-års jubileum, något som märkts av i både parken och staden. Nu är det sista chansen att se jubileumsutställningarna Kungligt konstnärskap och Salongen – den stora världen i det lilla rummet.

På söndag den 18 september avslutas sommarsäsongen på Sofiero med Dahliadagen. Njut av den färgsprakande blomsterprakten och passa på att ge dig själv en liten guldkant i form av en bukett eller någon av alla godsaker som skördats i slottsträdgården.

dahlia
Bild: Sophie Håkansson

Kunglig konst i Slottet

Under jubileumsåret har besökarna kunnat se två unika utställningar på Sofiero. Inne i slottet visas en unik samling kunglig konst i utställningen Kungligt konstnärskap. I de tidigare privata salongerna presenteras exklusiva verk skapade av drottning Margrethe II, Sigvard Bernadotte, prins Carl Philip, kronprinsessan Margareta, prins Eugen och kung Oscar II.

tavlor-prins-eugen
Tavlor av Prins Eugen från jubileumsutställning – Kungligt konstnärskap 2016. Foto: Sandra Karlsson

– Vi har haft ett bra samarbete med museer och de kungliga hoven. Bland annat har vi fått låna flera av prins Eugens verk från Waldemarsudde och design från Georg Jensen i Köpenhamn. Ett kanske mer okänt verk är H.M. Drottning Margrethe II’s originalillustrationer till den danska utgåvan av J.R.R Tolkiens Sagan om ringen-trilogi, säger Annika Malmgren, verksamhetschef för Sofiero.

tavlor-kronprinsessan-margareta
Tavlor av kronprinsessan Margareta från Jubileumsutställningen – Kungligt konstnärskap 2016. Foto: Sandra Karlsson
junker-oves-kostym-et-folkesagn
Junker Oves kostym. Foto: Sandra Karlsson

Stilideal från förr

Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt har utforskat 1800-talets stilideal och skruvat dem lite extra till en vacker och dramatisk 1800-talssalong. I Orangeriet kan man njuta av tjusiga möbler och exotiska växter.

– Det har verkligen varit härligt att frossa i exotiska växter och inspireras av en så spännande tid. I dag är återigen stora palmer och exotiska mönster högsta mode att inreda sitt hem med och det har varit intressant att få undersöka var trenden kom ifrån från första början, säger Sara Bratt.

sofiero_salongen_soffa_1800
Foto: Sandra Karlsson
orangeriet-pa-sofiero
Foto: Sandra Karlsson

Sista dagen att se utställningarna är den 18 september 2016. Sofiero har öppet mellan klockan 10-18.

sofiero-slott
Foto: Sophie Håkansson

Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har bland annat Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer. Sofiero slott och slottsträdgård har ett ”Certificate of excellence” från TripAdvisor. Priset delas bland annat ut till turistmål och restauranger som ständigt får toppbetyg av sina besökare. År 2010 blev Sofiero slott och slottsträdgård utsedd till Europas vackraste park.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *