Se kabarén på Moulin Rouge i Paris

moulin rouge

Moulin Rouge är ett självklart turistmål för besökare i Paris, eftersom det är ett så pass välkänt fenomen som kanske till och med utgör själva essensen av Frankrikes huvudstad. På ytan kan det verka som att Moulin Rouge bara är vanlig underhållning och en seglivad kvarleva från förr i tiden, men det är faktiskt mycket mer än så. 

Moulin Rouge visar upp underhållning och dans som är parisiska i själ och hjärta. Det går helt enkelt inte att se en kabaré som är mer fransk än så här och är det någon känd kabaré i Paris man ska se så är det just Moulin Rouge. Här föddes dansen cancan under den tongivande perioden Belle Epoque som hade stor betydelse i den franska historian.  

En proffsig kabaré

Det är en fantastisk upplevelse att se en kabaréföreställning på Moulin Rouge. Det är en mycket proffsig uppvisning av modern dans och klassisk jazz, med både kvinnliga och manliga dansare som är några av de bästa i världen. Tillsammans med otrolig kostymdesign, scenkonst, koreografi och musik får du ett unikt uppträdande som inte går att jämföra med något annat i världen.

Cancan är en välkänd dans som föddes på Moulin Rouge. Ryktet säger att dansöser som dansade på Moulin Rouge brukade behöva sparka bort män som tafsade på dem och det var så dansen föddes. Andra säger att dansen helt enkelt blev till för att dansarna skulle kunna visa sina underkläder. Idag är det mer rumsrent inne på lokalen, men du kan förvänta dig att se nakna kroppar när du går på en föreställning. Allt är dock mycket smakfullt och ingenting är vulgärt.

Viktig information för dig som besökare

Det kostar ungefär 90 euro att se en show och då ingår champagne. Om du även vill ha middag kan det kosta runt 200 euro. Det visas två föreställningar varje dag klockan 21 och 23, men det rekommenderas att du är där 30 minuter innan. En föreställning håller på i ungefär 105 minuter.

Moulin Rouge är elegant och du ska inte ha på dig jeans, t-shirt eller sportskor. Det är inte heller tillåtet med shorts, sandaler eller träningskläder. De flesta klär upp sig för att gå på Moulin Rouge. Om du har på dig ytterkläder så finns det ett kapprum i entrén där du kan hänga av dig. Det är inte tillåtet att fotografera på Moulin Rouge.

Området Montmartre i Paris

Området där Moulin Rouge ligger, Montmartre, brukade vara Paris officiella red light-distrikt. I den här delen av staden kunde man bete sig som man ville och både alkohol och sex flödade. Montmartre var ett område där alkohol inte var beskattat och därför var det många som kom dit för att underhålla sig frikostigt. 

Idag är Montmartre fortfarande ett red light-distrikt och du kan se många sexbutiker, vuxenföreställningar och kabaréer som underhåller på kvällarna. Men det är ett säkert område att besöka och det har blivit lite av ett hipsterområde under de senaste tio åren. Se bara upp för ficktjuvar som ibland kan finnas i Montmartre.

En intressant byggnad

Moulin Rouge i Paris var den första byggnaden i staden som använde elektricitet för dekorationer. Elektricitet användes framförallt praktiskt fram tills 1881 då det hölls en utställning i Paris där alla nya elektriska uppfinningar visade upp. Glödlampan, elektriska spårvagnar och dynamon tillsammans med mycket annat visades upp på utställningen. Kort därefter blev Moulin Rouge den första byggnaden i Paris som använde elektricitet för att dekorera sin fasad. 

Adolphe Léon Willette designade Moulin Rouge med planen att starka elektriska lampor skulle dekorera både interiören och exteriören. Paris stad gav byggnaden elektricitet från klockan 22 på kvällen och exakt samma belysning som förut syns idag på byggnadens exteriör. Klubben byggdes 1885 av Joseph Oller, men brann ner 1915 och Moulin Rouge stängdes i sex år. Det renoverades sedan och dagens Moulin Rouge är resultatet av omfattande renoveringar.

Den röda väderkvarnen

Moulin Rouge betyder röd väderkvarn på franska och på byggnaden ser man en av Montmartres väderkvarnar. Under 1800- och 1900-talet fanns det fler än 300 väderkvarnar som var drivkraften till olika jordbruksanläggningar. Idag finns det bara några få av dem kvar och väderkvarnen på Moulin Rouge är en hyllning till de gamla väderkvarnarna. 

Exakt varför väderkvarnen byggdes ovanpå Moulin Rouge är omdebatterat. En del säger att området kring Montmartre har varit ett red light-distrikt sedan 1500-talet och de fyrtiotal väderkvarnar som fanns där fungerade även som bordeller. Det skulle förklara kopplingen mellan väderkvarnar och kabaréer. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *