Sigrid Hjerténs målning ”Ivan i Fåtöljen” – Utrop 4–5 miljoner kronor

expressionism sigrid hjertén

Efter studier i Paris hos mästaren Henri Matisse 1910-1911 ägnade sig Sigrid Hjertén helt åt måleriet och främst åt expressionism, en term för konstverk där avbildandet av föremål ger uttryck för konstnärens egna känslor eller inre föreställningsvärld – ofta genom medvetet bruk av stark färger och en förvrängning av formerna.

Sigrid Hjertén var dock ifrågasatt bland många samtida opinionsbildare, bland annat i samband med den stora Expressionistutställningen 1918 som ägde rum på Liljevalchs Konsthall i Stockholm där hon ställde ut tillsammans med sin man Isaac Grünewald och Leander Engström. Efteråt fick hon och kanske främst hennes man utstå en del kritik i media för utställningen.

För eftervärlden ses dock Sigrid Hertén som Sveriges främsta kolorist och den numera mest eftersökta modernisten på konstmarknaden.

Till höstens Moderna auktion har Bukowskis fått förtroendet att sälja ett av Sigrid Hjerténs absoluta huvudverk, ”Iván i fåtöljen” från 1915, ett mästerverk som aldrig tidigare varit ute till försäljning. Målningen föreställer ett av Hjerténs mest ikoniska motiv, ett verk som i våras gick att se i den kritikerrosade utställningen ”Sigrid Hjertén – en mästerlig kolorist” på Prins Eugens Waldemarsudde.

Utställningen blev även en enorm publiksuccé och Sigrid Hjertén räknas idag som en av det svenska modernistiska avantgardets frontfigurer, mer aktuell än någonsin.

– Hjertén presenterade ett helt nytt måleri när hon kom hem från Paris, det var färgstarkt och expressionistiskt, banbrytande för sin tid. Hon var en målinriktad, dedikerad och intellektuell konstnär som höll fast vid sitt måleriska uttryck trots de utmaningar hon hade som kvinna, mamma och fru till den största stjärnan av alla, Isaac Grünewald, säger Andreas Rydén, chefsspecialist konst, Bukowskis.

Konstverket ”Ivan i fåtöljen” är målat i konstnärsparets Grünewald-Hjerténs våning på Katarinavägen och föreställer parets 4 år gamla son Iván sittandes i en röd fåtölj, i bakgrunden en välbekant och storslagen utsikt över Stockholm och Gamla Stan. Sigrid målar samma år ”Blå balkongen”, ”Testunden” och ”Kvinna i röd interiör”, alla betydande verk i konstnärens produktion.

– Hjertén är idag den tredje högst betalda modernisten i Sverige och vi är oerhört stolta över att kunna presentera detta verk till försäljning under höstens Moderna auktion. Det kommer bli en av höstens största auktionshändelser, säger Björn Extergren, chef intag- och försäljning, Bukowskis.

Visningen är 15–20 november på Berzelii Park 1 i Stockholm och auktionen 21 november på Arsenalsgatan 2 i Stockholm.

modernism expressionism

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *