Skidmode från 1949 med Hollywoodikonen Gary Cooper

Under denna vecka har det varit sportlov på många orter i Sverige. Vi passar därför på och hämtar lite inspiration med skidmode från Hollywoods gyllene era.

I november-upplagan 1949 tidningen Modern Screen fick man följa med Hollywoodikonen Gary Cooper (1901-1961) på skidresa till Aspen. I tidningen avslöjade Gary Cooper att en av hemligheterna till hans ungdomliga utseende var hans hälsosamma leverne, med bland annat besök till den friska luften i Aspen, Colorado.

Gary Cooper beundrar utsikten med dottern Maria och frun Rocky.

Under 1880- och 1890-talet hade Aspen några av de största silvergruvorna i världen, men när silverpriset kollapsade år 1893 blev orten mer eller mindre en spökstad.

Det var första när industrimagnaten Walter Paeckpe från Chicago beslöt att år 1946 göra Aspen till en året-runt resort som orten fick ett nytt uppsving. Snart blev Aspen också en populär tillflyktsort för många av filmstjärnorna från Hollywoods gyllene era. Förutom Gary Cooper var även John Wayne, Lana Turner och Mortimer Adler några av de återkommande gästerna både sommar- och vintertid.

I artikeln kan man även läsa om Gary Coopers planer på att bygga en egen semesterstuga i Aspen. Hur det blev med den saken finns dock ingen ytterligare information om.

Men nog med historia, här är ytterligare lite stilinspiration från 1949 med Gary Cooper och hur man kan bära den gula färgen med stil. Här syns han både med en polotröja och en ribbstickad tröja i klargul färg.

Gary Cooper och frun Rocky poserar utanför klassiska Jerome Hotel, som byggdes under silverrushen år 1889.
Paus i backen.
Gary Cooper hämtar dagens post från Jerome Hotel. Hotellet restaurerades förresten till sin forna prakt i samband med att orten gjordes om till resort år 1946.
Cooper granskar skidor i en av de första skidbutikerna som öppnade i Aspen. Lägg märke till Coopers Bayerska look.
kändisarnas favoritdofter favoritparfymer
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *