Skillnaden mellan män som är sysselsatta och män som är produktiva

skillnaden mellan upptagna och produktiva människor

Många har som mål att bli mer effektiva på sitt arbete, men detta har lett till visst missförstånd kring vad det innebär att faktiskt vara effektiv. Många tror att man är mer effektiv genom att konstant vara sysselsätt, men detta är långt från sanningen. Låt oss gå igenom några grundläggande skillnader mellan män som faktiskt är produktiva, och män som bara håller sig själva upptagna.

Upptagna män försöker trycka in så mycket som möjligt i sin kalender. Produktiva män tar bort onödiga saker

Upptagna män tror att allting handlar om att få mer gjort under arbetsdagen. De trycker in alldeles för många uppgifter på en och samma dag, och blir besvikna när de inte kan uppfylla sina orealistiska mål. Produktiva män vet mycket väl att man inte är en maskin som kan befinna sig i konstant arbete. Produktiva män blir därmed inte lika lätt överväldigade.

Produktiva män kan se skillnad på brådskande saker och viktiga saker.

Upptagna män har en tendens att hela tiden springa omkring och hantera brådskande saker. Det är väldigt viktigt att kunna se skillnad på vad som behöver göras just nu, och vad som kan vänta. Per definition så är ju det viktiga det allra viktigaste att få gjort under din arbetstid, oftast är det så att brådskande saker enbart anses brådskande eftersom de kan lösas väldigt snabbt.

Upptagna män är alltid distraherade. Produktiva män skapar ett arbetssystem

Produktiva män har genom lång erfarenhet skapat ett system att arbeta under. De kollar inte sin inkorg eller går in på casinon som Folkeautomaten varje gång de får impulsen, utan har istället ett välbeprövat arbetssystem de följer till punkt och pricka.

Det är faktiskt så att genom att hela tiden kolla på din mobil eller distrahera hjärnan från din huvudsakliga syssla, minskar du din hjärnas förmåga att göra bra arbete. Du minskar alltså inte bara din arbetseffektivitet, du minskar också kvalitén på det arbete du faktiskt får gjort.

Produktiva män skapar ett system för även de mest tråkiga uppgifter. Att reservera en kort period varje dag åt att kolla sin inkorg är någonting enkelt man direkt kan anamma.

Upptagna män multitaskar. Produktiva män fokuserar

Folk som har som mål att hålla sig upptagna har en tendens att försöka göra 30 saker samtidigt. Vår hjärna funkar bäst när den fokuserar på en sak i taget. Inte bara hjälper det produktiviteten, det hjälper också din mentala hälsa. Arbetet blir ju mycket mer intressant om man faktiskt kan fokusera på det man gör.

Upptagna män vet inte när de ska ta en paus. Produktiva män planerar in sina pauser i arbetet.

Folk som försöker hålla sig upptagna tar sällan pauser. De ser pauser som en ursäkt att prokrastinera, inte som stunder man kan återhämta sig och samla krafterna.

Att gå ut och gå eller lyssna på musik kan faktiskt göra dig mer produktiv. Hjärnan fungerar bäst när den är fokuserad på en och samma sak under kortare perioder. Det är bara orealistiskt att tro att man kan klara sig utan pauser.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *