Skillnader mellan gamla och nya pengar

gamla och nya pengar

Gentlemän med gamla pengar har klass. Nya pengar har underkläder från Versace. Att gamla pengar är mer associerat med en viss klass och stil är inte någonting nytt. Men stämmer det även idag? Här går vi igenom några skillnader mellan nyrika personer och gentlemän som sitter på gamla rikedomar. 

I många samhällen i världen är begreppet nya pengar och gamla pengar nära kopplat till historisk status. Familjer med gamla pengar kanske kan spåra kungliga eller aristokratiska förbindelser som går många generationer tillbaka.

Skillnaden mellan gamla pengar och nya pengar har ingenting att göra med valuta; termerna används för att definiera individerna i dessa klasser, hur de agerar, deras smak, hur de spenderar pengar och de allmänna skillnaderna i deras livsstil. 

Låt oss nu titta på skillnaden mellan gamla pengar och nya pengar.

Gamla pengar har tidlös stil

När det kommer till gamla pengar brukar man tänka på damer och herrar. Kvinnor bär eleganta klänningar, stilrena frisyrer, lyxiga men diskreta smycken och välmanikyrerade naglar. Män bär kostym och slips vid alla tillfällen, kostym och skor går i klassisk stil och de verkar helt enkelt vara mer förfinade. Nya pengar passar inte in i det här och nyrika personer försöker i allmänhet vara ”hip” eller följa med dagens trender. 

Spendera eller spara: vem gör vad?

Personer som kommer från gamla pengar sparar och behåller rikedomarna inom familjen. Generation efter generation har miljarder och pengarna kommer från sparande och investeringar. Nyrika är mer benägna att spendera, donera till välgörenhet och köpa någonting lyxigt. Att spara är inte riktigt i fokus.

Nyrika personer har ofta jobbat upp sig för att komma till toppen; de är vana att ha mycket mindre och därför är det svårare för dem att spara och planera. Förmögna personer från gamla pengar planerar, sparar och vet bara hur det är att vara rik. De har aldrig gått igenom ekonomiska svårigheter.

Traditioner är viktigt

Nya rikedomar kommer ofta från nya teknologier och möjligheter. Bitcoin Revolution krypotrobot kan till exempel skapa bitcoin-miljonärer som med största sannolikhet skulle tillhöra kategorin nyrika. Investerare som såg bitcoins möjligheter i början av kryptovalutans historia blev mycket rika över en natt när valutans värde nådde rekordnivåer. För sådana nyrika personer är inte traditioner i familjen det viktigaste, för pengarna är inte bundna till gamla handlingar och ritualer, utan till nya innovationer. Personer från äldre rikedomar är ofta mycket traditionella, eftersom det är en hyllning av deras bakgrund och klass.

Nyrika skryter om tillgångar

En gentleman med gamla pengar skryter aldrig om sin privilegierade tillvaro. Pengarna spenderas diskret och det finns en osynlig social kod att man inte ska sticka ut. Nyrika personer har en tendens att skryta om sin lycka genom att spendera pengar på lyxiga hus, dyra sportbilar och märkeskläder som sticker ut. Personer från gamla pengar spenderar hellre pengar på något som åldras väl, är tidlöst och diskret.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *